Uitleg over de sluitertijd van je camera

We weten ondertussen wat het diafragma inhoudt en wat voor effect dit kan hebben op een foto.

De sluitertijd is een ander belangrijk element als het gaat om de belichting van een foto.

Wat is sluitertijd in fotografie?

De sluitertijd is de tijd dat de sluiter open is wanneer je een foto maakt. Dit is het moment dat er licht door de lens op de sensor van de camera kan komen en je dus echt de foto maakt.

De sluitertijd bepaald simpel gezegd hoe lang de sensor de tijd heeft om te “kijken” naar de scène die je wilt vastleggen. Het heeft een belangrijke functie om het beeld te bevriezen.

Met de juiste sluitertijd kun je zorgen dat je geen onscherpe foto’s krijgt en er beweging in de foto te zien is. Anderzijds kun je met een langere sluitertijd wel een mooi effect geven aan bijvoorbeeld een stromende waterval.

Mardis Mill Falls

Foto door Kerry Sanders

De sluitertijd wordt aangegeven in seconden, met name in fracties van een seconden. De tijd kan enorm verschillen van 1/4000 van een seconden tot wel 30 seconden. De mogelijkheden die je hebt met de sluitertijd hangen van je camera af.

De sluitertijd wordt op een camera vaak aangegeven als 4000, 2000, 1000, 500, 250, 125, etc.

4000 is in dit geval eigenlijk 1/4000 van een seconden en bij 2000 is het 1/2000e van een seconden. Je snapt het wel. Hoe hoger het getal is, hoe sneller de sluiter dicht gaat en hoe minder lang de tijd de sensor heeft om licht op te vangen.

Hoe werkt de sluiter precies in de camera?

Je kunt de sluiter het best vergelijken met 2 gordijntjes. Ik zal het zo eenvoudig mogelijk proberen uit te leggen.

In een spiegelreflexcamera heb je een spiegel zitten. De functie van deze spiegel is dat je zelf het licht dat door de lens valt kunt zien als je door de zoeker van je camera kijkt.

Nadat je op de afdrukknop hebt gedrukt om een foto te maken klapt de spiegel omhoog en zie je door de zoeker helemaal niets meer. Behalve dan natuurlijk een zwart beeld.

Zodra de spiegel omhoog is geklapt opent het onderste gordijntje waardoor er licht op je sensor kan vallen. Vervolgens sluit het tweede gordijntje de boel weer af zodat er geen licht meer op de sensor kan vallen. De tijd die de sensor krijgt om licht op te vangen is de sluitertijd.

Nadat het tweede gordijntje dicht is gegaan klapt de spiegel weer terug op zijn plek en schuiven de gordijntjes weer op hun startpositie.

Weetje: het klik-klak geluid dat je hoort tijdens het maken van een foto is de spiegel die je hoort in- en uitklappen.

In de video hieronder kun je bekijken hoe de sluiter precies werkt. Dit zal je een beter beeld geven dan alleen het stukje tekst hierboven. De video is in slow motion zodat je goed kunt zien hoe alles in zijn werk gaat.

Sluitertijd en diafragma

In het artikel over het diafragma kon je al lezen dat het diafragma en de sluitertijd invloed op elkaar hebben. Hoewel je met de sluitertijd kunt bepalen hoeveel tijd er is voor de sensor om licht op te vangen, bepaald het diafragma hoeveel licht er door de opening kan gaan in de hoeveelheid tijd waar de sluiter op ingesteld staat.

Dit komt omdat je met het diafragma kunt bepalen hoe groot de opening is en hoeveel licht er tegelijk doorheen kan gaan.

Wanneer je de sluitertijd korter (sneller) wilt maken, bijvoorbeeld van 1/125 naar 1/250, kan er bij 1/250 de helft minder licht naar binnen omdat de tijd gehalveerd is. Om dit te compenseren moet je het diafragma 1 stop groter maken (klein f-getal), bijvoorbeeld van f/16 naar f/11.

Welke sluitertijd kun je het best instellen?

Dit hangt helemaal af van wat je op de foto wilt zetten en de omstandigheden.

Wanneer je iets bewegend op de foto wilt zetten is het belangrijk dat je een korte sluitertijd neemt. Hoe korter je de sluitertijd hebt ingesteld, hoe korter de tijd is dat de sensor van de camera de scene die je wilt vastleggen kan “zien”. De tijd dat het duurt om het beeld vast te zetten is dus ook korter en daardoor kun je beweging op de foto voorkomen.

Springend paard

Foto door Paul Friel

Indien je een stilleven op de foto wilt zetten kun je de sluitertijd langer houden. Hoe lang dit precies is hangt af van of je uit de hand fotografeert of met een statief. Je wilt tenslotte geen beweging op de foto omdat je zelf ietsjes beweegt met je arm.

Minimale sluitertijd wanneer je uit de hand fotografeert

Wanneer je uit de hand fotografeert moet je minimaal een sluitertijd nemen van 1/60 van een seconden of korter.

De reden hiervoor is dat het heel moeilijk is om met een langere sluitertijd een foto te maken zonder dat je zelf de camera ietsjes beweegt. Hier ontkom je niet aan omdat het voor een mens nou eenmaal erg moeilijk is om iets stil te houden zonder ook maar een klein beetje te bewegen.

Het kan uiteraard ook zijn dat jij het net iets langer vol kan houden en een iets langere sluitertijd kan nemen of juist ietsjes korter. De sluitertijd is overigens ook afhankelijk van je lens. Met een 200mm lens moet je vaak toch nog een net iets kortere sluitertijd (1/125) nemen.

Wanneer je toch een poging doet en uit de hand een foto wilt maken met een langere sluitertijd, bijvoorbeeld 1 seconde, dan krijg je een bewogen foto en dat is zonde.

Als je wilt werken met een langere sluitertijd kun je het best een statief gebruiken. Met een statief kun je de sluitertijd zolang maken als je wilt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in