5 manieren om nieuwe fotolocaties te ontdekken

Wanneer je een tijdje fotografeert is het steeds moeilijker om fotografielocaties te vinden waar je nog niet bent geweest. Natuurlijk kun je heel de wereld rond reizen, maar hier heb je meestal de mogelijkheid niet voor.

Desondanks wil je natuurlijk niet steeds op dezelfde locaties foto’s maken. Er is niets leukers dan op een nieuwe locatie te fotograferen.

Om je te helpen met het vinden van nieuwe locaties bij jou in de buurt, heb ik dit artikel geschreven met daarin 5 manieren om een nieuwe fotolocatie te ontdekken.

Fotolocaties ontdekken

Foto door: Mike Baird

1. Panoramio

Panoramio is een website die gekocht is door Google in 2007 en het plaatst een soort extra laag over Google Maps en Google Earth. Het doel van de website is om gebruikers van Google Earth meer te leren over bepaalde gebieden door het bekijken van foto’s die andere mensen op de desbetreffende plek hebben gemaakt.

Panoramio

Wanneer je op een plaatsnaam zoekt in Panoramio, krijg je allemaal foto’s te zien op verschillende plekken op de kaart. Je kunt deze foto’s vergroten om de volledige afbeelding te bekijken. Aan de rechterkant kun je de meest populaire foto’s bekijken.

Panoramio is dus ontzettend handig om nieuwe fotolocaties te vinden bij jou in de omgeving. Het is ook handig om te kijken hoe andere mensen de locatie hebben gefotografeerd, hier kun je weer inspiratie uit halen.

Het maakt niet uit of je een fotolocatie voor landschappen zoekt of gewoon een mooie locatie voor een portretfotoshoot aan het zoeken bent, op Panoramio zijn genoeg geschikte fotolocaties te vinden.

2. Koop een reisgids

Een reisgids staat vol met informatie over de plaats of plaatsen die een reiziger van plan is te bezoeken. Met een reisgids kun je altijd goed bepalen wat je ongeveer gaat doen als je naar een plaats gaat en voor bewoners van de plaats kunnen er fotolocaties opstaan die zij misschien nog niet eens kennen.

Een reisgids kopen lijkt misschien wel ouderwets aangezien je tegenwoordig veel op internet kan vinden, maar het blijft een geweldige manier om achter leuke nieuwe fotolocaties te komen.

3. Flickr

Flickr is een ontzettend handige website voor fotograferen om meerdere redenen. Het is dus niet alleen een handige website om je foto’s op te delen. Als je weet in welke plaats of welke locatie je ongeveer een foto wilt maken, kun je hiernaar zoeken op Flickr.

Je krijgt dan een lading foto’s voorgeschoteld waar je ontzettend veel inspiratie van krijgt en je zult er ook nieuwe geschikte fotolocaties bij ontdekken. Hoe goed je een plaats ook kent, er zit bijna altijd wel een fotolocatie bij die je nog niet hebt gehad.

4. Word lid van een fotoclub bij jou in de buurt

Er zijn in Nederland veel fotoclubs te vinden. In alle regio’s zijn wel meerdere fotoclubs waar je je bij aan kunt sluiten. Dit is een goede manier om andere fotografen uit je regio te ontmoeten en achter nieuwe fotolocaties te komen.

Verder organiseren fotoclubs vaak diverse activiteiten als fotowandelingen, fotobesprekingen, workshops en fotowedstrijden. Wanneer je op zoek bent naar een fotoclub bij jou in de buurt, dan kun je het best de website van de Fotobond bezoeken en het kopje “afdelingen” bekijken.

5. Raak verdwaald

Nog een mogelijkheid waardoor je leuke fotografie locaties kunt ontdekken is door met de auto of fiets een stuk te gaan rijden en verdwaald raken. Ga bijvoorbeeld 20 minuten rijden en neem wegen die je niet heel bekend voorkomen.

Fotografie locatie zoeken

Foto door: Jinx!

Waarschijnlijk kom je uit op een plaats waar je nog niet eerder bent geweest of kom je onderweg leuke landschappen tegen om te fotograferen. Zorg in ieder geval dat je altijd goed om je heen kijkt naar geschikte fotolocaties.

Een tip die ik je nog wil meegeven is dat je ook een vriend mee kunt nemen die kan meehelpen met het spotten van een leuke fotolocatie, tijdens het rijden zie je namelijk weleens iets over het hoofd omdat je natuurlijk altijd goed op de weg moet letten. Daarnaast kan het met zijn tweeën ook een stuk gezelliger zijn dan alleen.

Vergeet tot slot niet dat je ook altijd nog de weg terug moet kunnen vinden naar huis.

Hoe vind jij nieuwe fotolocaties?

Hoe vind jij nieuwe locaties waar je prachtig kunt fotograferen? Hierboven staan 5 manieren, maar het zou leuk zijn om te horen wat jouw tips zijn bij het vinden van een nieuwe fotolocatie, hier kunnen we allemaal van leren.

Laat hieronder een reactie achter en laat het ons weten.

3 REACTIES

  1. Een gebied (provincie, gemeente, oid) afbakenen door de respectievelijke min- en max gps-coordinaten te bepalen, daarna met een getallengenerator nieuwe coordinaten laten bepalen binnen de min en max-waarden( het volstaat meestal om met de 3 laatste cijfers van de coordinaten te werken); nu kan je met de gps op stap naar de gegenereerde plaats… kan verrassende uitdagingen opleveren…
    schiet ze…
    berny

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in