Ieder jong gezinnetje wil hun wolk van een baby graag fotografisch vastleggen voor nu en later. Een baby is niet een van de makkelijkste onderwerpen om te fotograferen.
De eerste weken van de pasgeborene worden er vaak heel veel foto’s gemaakt. Een foto met mama, een foto met papa, met broertje of zusje, met de grootouders, eerste keer in bad, weegmoment, met bezoek, en ga zo maar door
Vergeet in deze eerste periode niet om ook wat portretfoto’s te maken van de eerste dagen en weken van je baby.
Pasgeborenen poseren niet. Het grootste deel van de tijd slapen ze. Een kostbare glimlach duurt slechts enkele seconden.
Wees zelf creatief bij het maken van je compositie en bedenk daarbij waar je de accenten op wilt leggen. Wil je bijvoorbeeld aangeven hoe klein je kindje is, maak dan gebruik van een attribuut dat de lengte accentueert en visueel aangeeft hoe klein de baby (nog) is.
Hieronder volgen diverse tips voor onder andere de instellingen van je camera. Na deze theoretische tips komen de praktische tips. Beiden zullen je helpen om je baby op een mooie manier te vereeuwigen.
Fotograferen tijdens de bevalling
Als je tijdens de bevalling foto’s wilt maken gebruik dan liever geen flits maar stel een hoge ISO-waarde in.
Vaak is het mooier om zwart-wit foto’s van de bevalling te maken zodat je geen bloederige foto’s hebt.
Instellingen bij het fotograferen van baby’s
Bij babyfotografie is het belangrijk om snel te kunnen fotograferen. Kies daarom voor een snelle sluitertijd ( 1/500) en een hoge ISO-waarde (indien dit nodig is).
Bij een goede hoeveelheid daglicht kies je een ISO van 100 – 400 en maak je gebruik van een groot diafragma (F/2,8 – f/8).
Voorkom het harde zonlicht en maak gebruik van natuurlijk licht. Dit licht geeft een zachte uitstraling. Verder kun je bij de babyfotografie het beste je camera op de continu-opname zetten, dit houdt in dat je een reeks opname kunt maken.
Vergeet vooral ook niet genoeg foto’s te maken, want er zullen altijd wel foto’s “mislukken”. Neem foto’s vanuit alle hoeken en op verschillende hoogtes. Maar vergeet niet om de meeste foto’s op ooghoogte van de baby te maken.
Licht
Baby’s komen het beste uit in zacht, diffuus en natuurlijk licht. Zorg dus voor voldoende licht maar voorkom zonlicht.
Let op tegenlicht. Bij tegenlicht gaan er details op je foto verloren.
Zijlicht kan wel een apart effect hebben. Hiermee kun je dus wel experimenteren.
Flitsen
Indien je gebruik moet maken van een flitser, dan kun je het beste indirect flitsen.
Door de verspreiding van het licht krijg je een mooi resultaat op de foto en je kleintje heeft geen last van het flitslicht in zijn of haar ogen.
Behoort indirecte flits niet tot de mogelijkheden op jouw camera, dan kun je gebruik maken van een stukje dunne stof of iets dergelijks wat je op je flitser plaatst.
Een andere optie is om de ISO-waarde en de diafragma-instelling aan te passen, zodat je je flitser niet hoeft te gebruiken.
Met behulp van deze mogelijkheden kun je ook mooie foto’s maken.
Continu-opnamen
Baby’s kunnen op subtiele manier bewegen en hun uitdrukkingen veranderen. Verder zijn ze ook onvoorspelbaar. Wacht daarom niet op de perfecte pose, maar begin gewoon met fotograferen.
Stel je camera op continu-opname in, zodat je niet één maar 3, 4 of 5 foto’s in een paar seconden schiet. Op die manier mis je dat ene speciale moment niet.
Macro
Bij macrofotografie kun je details vastleggen. Door in te zoomen op een deel van de baby accentueert dat vaak hoe klein ze is. Je kunt bijvoorbeeld een foto nemen van de voetjes, handjes, mondje of neusje.
Je kunt ook gebruik maken van meerdere details, bijvoorbeeld het handje van de baby dat een vinger van de moeder vast heeft of hoe hij / zij haar kleine voetje met de handjes pakt, of het mondje tuit, etc.
Close-up
Je kunt je foto ook een intieme sfeer mee geven door de foto van dichtbij te nemen. Dit doe je met gebruik van een langere brandpuntsafstand.
Houd je camera bij de hand
Er zullen altijd momenten zijn dat je baby iets onverwachts doet wat je leuk vindt om vast te leggen. Zorg ervoor dat je fototoestel altijd dichtbij ligt met een opgeladen batterij en de juiste instellingen.
Neem geregeld foto’s
Een baby verandert vooral in de eerste maanden dagelijks. Omdat jij als ouder je kindje dagelijks ziet kan het zijn dat er veranderingen ongemerkt gaan. Het is daarom belangrijk om geregeld foto’s van je baby te nemen.
Vaak zie je dat er in de eerste weken heel veel foto’s worden genomen maar dat het in de weken erna afzwakt en dat er soms weken zijn dat er geen foto’s worden genomen. Dit is jammer, want je mist dan een deel van het vastleggen van de veranderingen van je baby.
In ons tijdperk van de digitale fotografie is veel foto’s maken juist een van de mooie mogelijkheden. Benut deze mogelijkheid dus goed.
Neem foto’s op de juiste hoogte
De beste foto’s van je baby maak je door de foto te nemen op hun niveau / ooghoogte. Ga daarom op dezelfde hoogte als je baby zitten, dit geeft het mooiste resultaat.
Als de baby op jouw grote bed ligt, neem de foto’s dan bijvoorbeeld liggend, dus op het niveau van je kindje.
Vaak kun je dan het beste gebruik maken van je zoomfunctie, doorgaans 24 – 105 zoom. Als je gaat inzoomen moet je er wel op letten dat de ogen van je kindje scherp blijven.
Je zult zien dat foto’s vanaf gelijk niveau met je baby veel mooier zijn dan een foto die je van boven naar beneden maakt.
Neem spontaan foto’s
Vaak heeft men de neiging om oneffenheden zoals een melkmondje, een snotneusje of een schrammetje weg te werken. Een baby hoeft er echter niet perfect uit te zien.
Fotografeer de realiteit. Een baby met wat opgedroogde melk bij zijn mondje geeft de foto iets extra’s mee en wordt een spontaan genomen foto waarin de babysfeer extra tot uitdrukking komt.
Vind je iets toch storend op de foto dan kun je dat achteraf nog altijd retoucheren door middel van photoshop.
Uitdrukking van het gezicht en ogen
Ogen van een baby zijn zuiver en onschuldig. Elke emotie op het gezichtje van de baby is vertederend om vast te leggen. Maak dus foto’s van een geeuw, een lach of een huilaanval.
Hulpmiddelen om uitdrukking op het gezicht en in de ogen van je kleintje te krijgen zijn bijvoorbeeld praten met de baby, lachen naar en samen met de baby, verstoppertje spelen met behulp van bijvoorbeeld een doekje en geluidjes maken.
Het is ook nu weer belangrijk om snel foto’s te maken en het is handig om je camera op continu-opnamen te hebben staan zodat je het juiste moment vangt.
Als je gaat inzoomen moet je er op letten dat de ogen van je kindje scherp blijven. Je baby hoeft natuurlijk niet altijd direct in de camera te kijken. Je kunt ook hele mooie foto’s maken van je kindje dat iets nieuws bestudeert, plezier maakt met een grootouder of speelt met een voorwerp.
Actieve foto’s
De leukste foto’s worden gemaakt als mensen met de baby bezig zijn. Je krijgt dan actievere foto’s van je baby genomen.
Maak foto’s vanuit verschillende hoeken en zoek de juist hoek om je baby te fotograferen
Neem foto’s van je baby kijkend over de schouder, terugleggend in de armen, op zijn buik, met ouders, grootouders, broertje(s), zusje(s), familie of vrienden.
Dit zijn allemaal dingen die iets kunnen toevoegen aan de foto voor nu en voor later.
Pak de momenten
Vaak heeft de baby een ritme en weet jij als ouder op welk tijdstip je het beste je baby kunt fotograferen. Een baby slaapt een groot deel van de dag. Het is dan ook belangrijk om momenten te kiezen waarop je baby de ogen wijd open heeft.
Voorbeelden van deze momenten zijn bijvoorbeeld het in bad doen van je baby, een periode rond de voeding van de baby, het moment dat je met hem “speelt”. Vaak kun je dan ook een lachje op de foto vastleggen.
Wil je een voldane baby op de foto zetten is het ideale moment hiervoor vaak na de voeding.
In de eerste week krult je baby zich nog in de houding zoals ze in de baarmoeder heeft gezeten. Als je dit wilt vastleggen moet je er dus voor zorgen om deze foto in de eerste week te nemen.
De juiste babykleding
Als je bewust je baby wilt gaan fotograferen kies dan de juiste kleertjes om de baby op de foto te zetten en kies ook een keertje voor bijzondere accenten zoals bijvoorbeeld een grappig mutsje.
Kies de omgeving
Bepaal van te voren in welke omgeving je je baby wilt fotograferen. Wil je de foto in een natuurlijke omgeving maken, zoals bijvoorbeeld op het ouderlijk bed, op een dekentje, doek in de buurt van het raam of op de bank of wil je gebruik maken van rekwisieten en op die manier een compositie creëren.
Zorg er wel voor dat de achtergrond rustig en eenvoudige blijft, dit geeft vaak de beste foto’s.
Wil je de zachtheid van de baby accentueren dan kun je bijvoorbeeld je baby op zachte dingen zoals een zachte handdoeken of een dekentje leggen.
Je kunt ook met de roze gloed die de baby heeft als ze net uit bad komt de zachtheid vastleggen. Wikkel je de baby dan ook nog in een zachte handdoek dan leg je het accent nog meer op de zachtheid van de baby.
Fotografeer ook de dingen eromheen
Het is ook leuk om de dingen om de baby heen te fotograferen. Hierbij kun je denken aan sokjes, knuffels, het eerste schoentje, boekjes, kleertjes, speelgoed, bekertje, etc.
Deze dingen zijn ook een onderdeel in het leven van de baby.
De mijlpalen van je baby
Je wilt de hele ontwikkeling van je baby vastleggen. Vergeet niet om de diverse mijlpalen vast te leggen met je camera, zoals het opheffen van het hoofdje, zitten, het vinden van de teentjes, vast voedsel eten, kruipen, optrekken, etc.
De groei van de baby kun je ook makkelijk vastleggen door iedere maand een foto van je baby te nemen naast een groot voorwerp, bijvoorbeeld een groot pluche dier. Gebruik voor deze foto’s iedere maand hetzelfde attribuut en je kunt op de foto zien hoeveel je kindje gegroeid is.
Je kunt door middel van de wisseling van de seizoenen ook de veranderingen van je baby buiten vastleggen. Belangrijk bij het fotograferen van je kind is dat je niets moet forceren, laat je baby helemaal zichzelf zijn.
zwart-wit fotografie bij baby’s
Zwart-wit fotografie is klassiek en tijdloos en is ook goed toe te passen bij de foto’s van je baby. Zoals al eerder aangegeven zijn vaak de foto’s van de bevalling in zwart-wit mooier.
Met het omzetten van je kleurenfoto naar zwart-wit worden bijvoorbeeld ook oneffenheden, vlekken, puistjes en dergelijke aanzienlijk minder zichtbaar.
Zwart-wit foto’s verzachten vaak ook het beeld van de baby, waardoor op de foto het tedere, zachte, lieve beeld extra wordt geaccentueerd.
Zwart-wit foto met één kleur
Je kunt de foto ook een totaal andere sfeer geven door te experimenteren met verzadiging van kleur(en).
Kies bijvoorbeeld één kleur in je foto waarmee je het onderwerp op je foto nog meer aandacht geeft.
Conclusie
Het fotograferen van baby’s is een uitdaging waar je niet perse dure apparatuur voor hoeft te hebben om geweldige foto’s te maken.
Je hoeft niet te streven naar perfectie. Je wilt immers juist de kindertijd in al zijn hoedanigheid vastleggen. Daarbij speelt sfeer en emotie een belangrijke rol.
Gebruik je creativiteit en experimenteer met verschillende camerastanden. Heb geduld en blijf rustig. Maak foto’s vanuit verschillende hoeken en neem meerdere foto’s om speciale dierbare momenten vast te leggen.
Let bij het fotograferen altijd op de veiligheid van je baby. Vergeet niet om een helpende hand te vragen, zodat jij je volledig kunt concentreren op het vastleggen van de juiste momenten.
En… geniet ook zonder toestel in je hand van je baby.
Heb je ook camera waar het knopje aan de linkerkant zit