Wat is compositie in fotografie?

Op je camera heb je ontzettend veel instellingen die je kunt instellen. Dit is handig om te kunnen omdat je zo het beste resultaat kunt behalen, maar om een goede foto te maken is een goede compositie ook ontzettend belangrijk.

De term compositie hoor je niet alleen bij fotografie, maar ook bij andere beeldende kunst, muziek, dansen en zelfs literatuur. Compositie is dus een vrij algemene term, maar een goede compositie in literatuur is natuurlijk heel wat anders dan een goede compositie in fotografie.

In dit artikel kun je wat basisinformatie over compositie lezen en wat het nou precies is.

Compositie betekenis in fotografie

Compositie in fotografie is simpel gezegd het correct plaatsen van verschillende onderwerpen in het beeld dat je op de foto zet. Bij correcte plaatsing van de onderwerpen zou het samen een mooi geheel moeten vormen.

De samenstelling van een goede compositie is een erg belangrijk aspect van een foto wat niet vaak genoeg benadrukt kan worden.

De compositie van een foto kan ervoor zorgen dat je een prachtige foto krijgt waar door veel mensen over gepraat wordt, of een foto die net niet helemaal goed overkomt en sneller vergeten wordt.

De compositie is een manier om de kijker naar het belangrijkste elementen van de foto te begeleiden. Een goede compositie kan ervoor zorgen dat je een prachtige foto krijgt terwijl het onderwerp saai is. Aan de andere kant kan een slechte compositie zorgen dat een prachtig onderwerp helemaal niet uit de verf komt.

Compositieregels

Hoewel goede compositie een ontzettend belangrijk onderdeel is van fotografie, is het erg lastig te definiëren wat nou precies een goede compositie is.

Omdat dit zo lastig is zijn er veel verschillende compositieregels gemaakt die je kunnen helpen om de impact van je foto’s te verbeten. Het is tevens ook mogelijk om een goede compositie te krijgen door regels te breken. Het blijft natuurlijk allemaal een kwestie van smaak en het is onmogelijk om je overal aan te houden.

De enige regel in fotografie is dat er geen regels zijn. Ik zou de compositieregels dus meer als richtlijnen zien die je in bepaalde situaties kunt gebruiken om het beste resultaat te behalen.

Enkele compositieregels en technieken die je kunnen helpen zijn:

  • Regel van derden
  • Gulden snede
  • Regel van de oneven aantallen
  • Symmetrie en patronen
  • Leidende lijnen

Wanneer je bekend bent met een aantal compositieregels en technieken zal je verbaasd zijn hoe universeel de meeste zijn. Je zal het overal terug zien in foto’s en je zal eenvoudiger zien waarom een foto goed is en indruk maakt terwijl andere foto’s dit gevoel niet op kunnen wekken.

Steek voldoende aandacht in de compositie

Elke fotograaf zou voldoende aandacht moeten steken in het bedenken van een goede compositie voor de foto.

Een slechte compositie is namelijk niet iets wat je even achteraf kunt bewerken zoals dat wel kan met bijvoorbeeld een verkeerde witbalans indien je in RAW fotografeert. Je zou de foto nog kunnen bijsnijden (croppen) om de compositie iets te verbeteren, maar dit is zeker niet in alle gevallen een oplossing.

Bedenk dus altijd van te voren wat voor compositie je wilt hebben op de foto voordat je de foto daadwerkelijk maakt. Dit is ontzettend belangrijk.

Een goede compositie is een foto met precies voldoende detail.

Te weinig elementen op een foto kan ervoor zorgen dat er te weinig detail is en te veel elementen kunnen storend zijn omdat er teveel details zijn en het de foto druk maakt.

Voor een goede compositie heb je dus de juiste balans nodig. Bekijk voor je de foto neemt of alle elementen op een foto iets extra’s toevoegen. Goede compositie leren fotograferen is net als het leren van de instellingen van een camera. Veel oefenen.

Stel je open om op een andere manier tegen dingen aan te kijken. Je kunt de compositie van een foto eenvoudig veranderen door je eigen positie ten opzichte met wat je wilt fotograferen te veranderen of om een voorwerp op een andere plek te zetten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in