Uitzending “De Rijdende Rechter” over vergoeding foto

Rijdende rechter

Foto door: Chris Potter

Het auteursrecht is een onderwerp die regelmatig besproken wordt in de fotografiewereld en waar helaas vaak inbreuk op gemaakt wordt.

Alles is tegenwoordig eenvoudig van het internet af te halen en het auteursrecht wordt vervolgens vaak geschonden. Er komen daarom ook steeds meer rechtszaken met betrekking tot het auteursrecht.

Vorige week dinsdag op 1 april (geen grap) was er een uitzending van De Rijdende Rechter te zien waarin Frank Visser uitspraak deed in een zaak die een fotograaf had aangespannen tegen een uitgever.

De aflevering ging over het gebruik van foto’s die niet door jezelf gemaakt zijn. De uitzending is voor zowel fotografen als website-eigenaren interessant om te bekijken.

Wat is het verhaal in deze uitzending?

De fotograaf in kwestie had meegedaan aan een fotowedstrijd van Amsterdam Zuidoost. In de algemene voorwaarden stond dat de deelnemer Zuidoost Partners toestemming geeft om zijn of haar foto rechtenvrij te publiceren voor niet commerciële promotionele doeleinden.

De fotograaf kwam erachter dat zijn foto door derden op een website is gepubliceerd en wilde hiervoor een vergoeding zien.

De verweerder heeft de foto uitgezocht in een database met foto’s die hij ter beschikking gesteld had gekregen van de stad Amsterdam om de stad te promoten. In de database staat duidelijk dat de foto’s rechtenvrij zijn te gebruiken. De verweerder wilde om deze reden ook niet de vergoeding betalen.

De vraag is wie er nu fout zit. Is het de fotograaf omdat hij de algemene voorwaarden wellicht niet goed had gelezen en zijn rechten heeft afgestaan? Is het de verweerder die de foto heeft gepubliceerd ondanks dat er stond dat de foto rechtenvrij was? Of is het misschien wel de fout van Zuidoost omdat de foto niet eens ter beschikking had mogen worden gesteld aan derden?

De uitzending van de rijdende rechter terugkijken

Om een goed beeld en alle inzichten te horen over deze zaak kun je het best de uitzending volledig terugkijken. Dit kun je doen op de website van de rijdende rechter. Op de website kun je tevens de uitspraak downloaden indien je hier interesse in hebt.

Hieronder kun je alvast een korte preview bekijken van de uitzending. Je kunt hier zien dat mr. Visser een fotoshoot bijwoont om te bekijken hoeveel werk er in het maken van een foto zit.

Wat is jouw mening over deze uitzending en heb je wellicht behoefte aan een vernieuwde versie van het auteursrecht? Laat het gerust hieronder weten in de reacties.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in