Wanneer je al een tijdje bezig bent met digitale fotografie heb je vast weleens van EXIF gegevens gehoord.
Alle digitale camera’s die je vandaag de dag kunt kopen slaan de EXIF gegevens van een afbeelding op. Deze gegevens kunnen handig zijn om je fotografie te verbeteren en zijn interessant om te bekijken.
Wanneer je wilt weten wat EXIF nou eigenlijk precies inhoudt, hoe je het kunt bekijken en wat je er allemaal mee kunt doen, dan zou ik zeker verder lezen.
Wat is EXIF?
EXIF is een afkorting voor “Exchangeable image file format” en is ontworpen door de Japan Electronic Industry Development Association.
De naam zegt zoals je ziet eigenlijk niet wat het precies is. Eenvoudig gezegd is EXIF een stukje extra informatie (metadata) dat wordt opgeslagen in de foto’s die je maakt in JPEG of TIFF formaat.
Bij de extra informatie die wordt opgeslagen moet je denken aan de datum en tijd waarop de foto gemaakt is, het merk en model van de camera en de GPS-gegevens zoals de breedtegraad en lengtegraad.
Verder worden ook de camera instellingen opgeslagen zoals de sluitertijd, diafragmagetal, en brandpuntafstand, etc.
De gegevens in onderstaande afbeelding zijn EXIF gegevens:
Welke bestandsformaten worden ondersteund?
EXIF wordt maar door twee afbeelding bestandsformaten ondersteund, namelijk JPEG en TIFF. Dit is geen probleem aangezien de meeste mensen toch in JPEG formaat foto’s maken, maar hoe zit het als je in RAW fotografeert?
Digitale camera fabrikanten laten je niet in de steek, alle fabrikanten hebben hun eigen bestandsformaat. Voor Nikon is dit .NEF en voor Canon .CRW. Deze bestanden slaan dezelfde gegevens op en converteren dit naar EXIF gegevens wanneer je van een RAW foto een JPEG bestand maakt.
EXIF gegevens kunnen erg leerzaam zijn
De EXIF gegevens kunnen erg leerzaam zijn wanneer je op een later moment je foto’s aan het beoordelen bent. Uit je hoofd zal je de instellingen die je hebt gebruikt tijdens het maken van de foto meestal niet meer weten. Dankzij de EXIF gegevens kun je dit nog wel achterhalen.
Wanneer je bijvoorbeeld ziet dat een foto van een hardloper niet goed gelukt is omdat er beweging in de foto zit, dan kun je met de EXIF gegevens bekijken welke sluitertijd, diafragma en ISO je gebruikt hebt. Op deze manier kun je bekijken welke instellingen beter hadden gekund.
Wanneer je aan iemand om advies vraagt, zal hij of zij ook naar de EXIF gegevens kijken om te zien welke instellingen je gebruikt hebt. EXIF gegevens zijn tevens handig om foto’s te vergelijken. Welke instelling zorgde ervoor dat een foto beter is terwijl je twee bijna dezelfde foto’s hebt gemaakt.
De EXIF gegevens zijn dus enorm handig en leerzaam.
Hoe je de EXIF gegevens kunt bekijken
Er zijn meerdere manieren om de EXIF gegevens van je foto’s te bekijken. Zo kun je in Windows de belangrijkste EXIF gegevens bekijken door met de rechtermuisknop op de foto te klikken en dan Eigenschappen te selecteren en naar het tabblad Details te gaan.
Mac gebruikers kunnen ook met de rechtermuisknop op de foto klikken en vervolgens op Toon info.
EXIF gegevens bekijken via een programma
Verder heb je ook nog programma’s waarmee je de EXIF gegevens kunt bekijken. Je kunt de EXIF gegevens bekijken met grafische programma’s als:
Daarnaast heb je ook nog programma’s als ExifTool en Opanda IExif waar je EXIF gegevens mee kunt bekijken.
Online de EXIF gegevens bekijken
Tot slot is het ook mogelijk om online de EXIF gegevens te bekijken van je eigen foto’s.
Zo heb je de website Flickr waar je ook de EXIF gegevens kunt bekijken wanneer je er een foto op plaatst.
Je kunt EXIF gegevens ook bewerken of verwijderen
Waarom zou je de EXIF gegevens willen bewerken vraag je je misschien af. Hier kunnen verschillende redenen voor zijn.
Je kunt bijvoorbeeld de tijd willen aanpassen omdat die op de camera verkeerd ingesteld stond of misschien wil je je naam toevoegen zodat mensen meteen weten wie de eigenaar is. Wat ook mogelijk is, is dat je de locatie wilt verwijderen vanwege privacy redenen.
Je kunt op Windows en Mac de EXIF gegevens bewerken waar je de gegevens ook kunt bekijken, hier staan echter niet alle EXIF gegevens bij. Wanneer je de volledige controle wilt hebben kun je dit beter doen met een van bovengenoemde programma’s.
Verder heb je ook de mogelijkheid om de EXIF gegevens te verwijderen door een foto in Photoshop of Lightroom op te slaan voor web en apparaten. Controleer voor de zekerheid of de metadata op “geen” staat bij het opslaan.
Maak jij ook gebruik van de EXIF gegevens?
Ik hoop dat je wat aan dit artikel hebt gehad en dat je nu snapt wat EXIF gegevens zijn en wat je ermee kunt om je fotografie te verbeteren.
Maak jij ook gebruik van de EXIF gegevens en hoe gebruik jij deze informatie? Laat het weten in de reacties.