Fotograferen met Kerst

Het is al bijna Kerst. Buiten wordt overal de kerstverlichting aangebracht en ontstoken. Woonkamers worden sfeervol versierd met lichtjes, kaarsen, een kerstboom en andere kerstversieringen.

Het is altijd leuk om kerst en alles wat het met zich meebrengt met je camera vast te leggen. Een sleutel tot succes is dat je ervoor zorgt dat alles gereed is.

Fotograferen met kerst

Foto door: Anna & Michal

Hieronder volgen wat essentiële tips waar je deels vooraf al voor kunt zorgen:

  • Zorg dat de batterij van je camera geladen is;
  • Zorg dat je genoeg geheugen hebt, bij twijfel zorg voor een extra geheugenkaart;
  • Neem je camera mee als je ergens heen gaat;
  • Leg alle momenten van de dag vast;
  • Zet ook personen en dieren op de foto;
  • Let op voldoende licht;
  • Zorg dat de achtergronden niet te rommelig en afleidend zijn;
  • maak een keuze of je foto’s in JPEG of RAW maakt.

Vastleggen van kerstverlichting buiten

Om kerstverlichting op een foto vast te leggen heb je niet perse een ingewikkelde dure camera nodig. Met een gewone digitale camera kun je ook hele mooie foto’s maken.

Belangrijk is dat je de foto’s op het juiste moment neemt. De fout die de meeste mensen maken bij het nemen van kerstverlichting buiten is dat de foto’s op het verkeerde tijdstip worden genomen.

Er wordt vaak gewacht met fotograferen tot het donker is. Dan heb je dus een probleem, want je kunt dan óf alleen de lichten óf alleen de omgeving correct belichten, maar niet allebei.

Midden op de dag is ook niet het juiste tijdstip om foto’s van de kerstverlichting te nemen, want dan komt de verlichting niet goed uit op de foto.

Om een goede foto van kerstverlichting te maken moet je zoeken naar het moment dat de kerstverlichting in balans is met het omgevingslicht. Dit moment is in de late namiddag, voordat het helemaal donker wordt, dan zijn licht en schaduw in balans.

Foto’s nemen op dat moment levert hele mooie evenwichtige foto’s op. Vang het juiste moment door meerdere foto’s te nemen met een tussenpozen van enkele minuten. Je kunt dan zien welk tijdstip het juiste is.

Wees geduldig en neem veel foto’s. Probeer buiten zoveel mogelijk lucht op de achtergrond van je foto te krijgen, zodat de lichten in de avondhemel zichtbaar zijn. Dit kun je bereiken door vanuit een lage positie je foto te nemen. Je zult zien dat je foto hierdoor veel interessanter wordt.

Let op je compositie, andere objecten zoals bomen, gebouwen en lantaarnpalen kunnen de afbeelding ook verbeteren.

Om nog meer dimensie en een mooiere uitstraling van de verlichting te krijgen is het een tip om gebruik te maken van reflectie.

Een lichte voorgrond zoals bijvoorbeeld sneeuw, een weerspiegelende voorgrond van water of ijs, of een dak van een auto kan je hierbij helpen.

Voorkom beweging van je camera tijdens het fotograferen. Dit kan door middel van een statief of je kunt leunen op een vaste ondergrond, zoals een muurtje of iets dergelijks.

Stel je camera goed in om de beste foto’s te krijgen. Instellingen kunnen een groot effect hebben op je foto’s. Om een goed beeld te krijgen van de verlichting in de bijna duisternis moet je geen gebruik maken van een flitser.

Stel je witbalans in op wolfraam (gloeilamp), alsof je binnenshuis zonder flitser foto’s maakt. Dit zal een extra mooie lucht en licht op je afbeelding geven.

Voor de ISO heb je meerdere mogelijkheden. Je kunt een snelle ISO instellen, bijvoorbeeld op 800, maar je kunt ook kiezen om de camera automatisch een ISO-instelling te laten kiezen en kijken hoe dat gaat.

Wil je zonder statief werken kun je ook de ISO op 200 zetten, een diafragma van f / 4 en een sluitertijd van ¼ seconde.

Fotografeer Je eigen kerstverhaal

Kerst is een echt familiefeest. Het is dan ook leuk om alle aspecten van de kerstviering op beeld vast te leggen. Dit begint al bij de voorbereidingen voor kerst, zoals het versieren van de kerstboom, het maken van het kerstdiner, het knutselen voor kerst, en ga zo maar door.

Op deze manier creëer je je eigen kerstverhaal die begint met het versieren van de kerstboom. Dat is ook echt een moment waarin je de sfeer van kerstmis kunt pakken. De verzameling ballen en ornamenten en verlichting hebben een eigen verhaal.

Probeer ook om de gezichten van de personen die met het versieren van de boom bezig zijn op de foto vast te leggen, juist deze actieve foto’s geven een ongedwongen sfeer.

Leg ook het enthousiasme en de vrolijkheid vast die jonge kinderen tonen tijdens het uitpakken van de ballen en andere versierselen en het optuigen van de boom. Zoom gerust in op het gezichtje en leg op die manier de blij verraste uitdrukking vast.

Vergeet ook niet een foto te maken van het moment dat de lichtjes van de kerstboom voor de eerste keer dit jaar worden ontstoken.

Een apart effect kun je krijgen door in te zoomen op een onderwerp op de voorgrond en daarbij gebruik te maken van de kerstverlichting op de achtergrond. De voorgrond is scherp en de achtergrond, de lichtjes worden wazig weergegeven.

Als onderwerp op de voorgrond kun je bijvoorbeeld gebruik maken van een kerstbal, een mooi ingepakt kerstgeschenk of iets anders wat met kerst te maken heeft.

Andere dingen die leuk zijn op vast te leggen zijn een mooi gedekte tafel, het bereiden van het feestmaal en het knutselen van de kinderen.

Wil je brandende kaarsen op de foto zetten dan kun je het beste je diafragma zo laag mogelijk zetten, bijvoorbeeld op f / 3.5. Let er ook op dat je niet op het vlammetje van de kaars in zoomt, maar op de kaars zelf.

Staan er meerdere kaarsen op bijvoorbeeld een tableau, maak dan een keuze welke kaars je scherp op de foto wilt zetten en focus je daarop.

Het nemen van foto’s in huis is niet altijd eenvoudig. Je hebt te maken met kerstverlichting.

Zo moet je je er bijvoorbeeld van bewust zijn dat de camera moet kiezen tussen het donkere van de kerstboom en het licht van de lichtjes. Hierdoor kun je overbelichting krijgen.

Het gebruik van je flitser kan de sfeer van de kerstverlichting ook teniet doen. Een zorgvuldig geplaatste verlichtingsbron kan je soms helpen om zonder flitser een sfeervolle kerstfoto te maken.

Zorg net als buiten dat je je camera stabiel houdt. Gebruik hiervoor een statief of leun op een ondergrond om beweging te minimaliseren. Pas je sluitertijd aan om de juiste opname te krijgen.

Fotograferen van gezichten en groepsportretten

Met kerst komen families bij elkaar. Kerstmis leent zich ervoor om familiefoto’s te maken. Als je een groepsfoto wilt maken wacht dan niet tot het einde van de avond, dat is het moment waarop iedereen er op zijn slechts uit ziet.

Een betere foto maak je als iedereen net is aangekomen en nog fris is. Bedenk vooraf goed hoe en waar je de foto wilt maken. De familie bij de kerstboom kan een leuk en heel traditioneel idee zijn. Let er wel op dat de lichtjes in de boom aan zijn.

Natuurlijk moet je zelf ook op die foto. Gebruik een statief voor deze groepsfoto en de zelfontspanner. Een veel voorkomende fout is dat er foto’s gemaakt worden met onderwerpen in de verte, bijvoorbeeld mensen aan de andere kant van de kamer.

Je krijgt dan een afbeelding van het onderwerp met veel nutteloze ruimte eromheen. Dat geeft geen mooie afbeelding. Zorg dat je je frame vult met het onderwerp.

Dit doe je door in te zoomen op je onderwerp of door je te verplaatsen naar het onderwerp toe om de foto van dichterbij te nemen. Spontane foto’s krijg je als je foto’s neemt van mensen die bezig zijn.

Bij het fotograferen van gezichten is het belangrijk om te focussen op de ogen. Zijn er huisdieren, vergeet deze dan natuurlijk ook niet op de foto te zetten. Het is altijd leuk om je hond, kat of andere huisdier bij iets wat met kerst te maken heeft op de foto te zetten.

Macrofotografie

Als je op je camera een macro-modus hebt, maak daar dan gebruik van. Het is heel leuk om details vast te leggen en met je macro-modus kun je dit.

Op deze manier leg je bijvoorbeeld ornamenten in de kerstboom vast, een kerststal of een deel daarvan, of andere kerstdecoraties. Dit alles draagt er toe bij je kerstverhaal compleet te maken.

Bovendien is deze manier van fotograferen leuk om te doen en je krijgt op deze manier hele mooie detailfoto’s.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in