Moet je fotograferen in RAW of JPEG formaat? Je hebt vast wel een keer gehoord van iemand dat je in RAW formaat moet fotograferen. Werd je ook verteld waarom dit handig kan zijn en wat het voor je foto’s kan betekenen?
Op alle digitale spiegelreflex camera’s heb je de mogelijkheid om in RAW formaat foto’s te maken.
Zelf heb ik jarenlang in JPEG formaat geschoten, ik wist niet eens dat je foto’s kon maken in RAW formaat en de eerste keer dat ik er wat over zag staan begreep ik er niet veel van.
Ik denk dat veel (beginnende) fotografen hetzelfde ervaren en het liefst zo lang mogelijk trouw blijven aan het vertrouwde JPEG formaat. Het klinkt allemaal erg technisch en we weten dat het in JPEG formaat best prima gaat.
In dit artikel zal ik uitleggen wat het verschil is tussen het fotograferen in RAW of JPEG formaat, wat de voor- en nadelen zijn en in welk formaat je het best kunt fotograferen.
Wat is RAW?
RAW betekent letterlijk ruw, het is dus geen afkorting van iets. RAW is een methode om foto’s op te slaan die je hebt gemaakt met je digitale camera.
De eenvoudigste manier om het te zeggen is dat je een RAW-bestand als een digitaal negatief moet zien. Een RAW-bestand bevat alle ruwe gegevens die van de sensor van je camera komt.
Er is dus nog niets bewerkt door de camera zelf en niets is nog definitief. Je kunt achteraf zelf nog de witbalans instellen, bepaalde dingen verscherpen, spelen met het contrast, enz.
Foto’s die in RAW formaat gemaakt zijn kunnen niet door alle computers en devices direct bekeken worden. Tevens is het beste resultaat van de foto nog niet bereikt omdat het om ruwe gegevens gaat.
Je moet alle RAW foto’s altijd eerst nabewerken met gespecialiseerde software voordat je de foto’s kunt bekijken of uitprinten. Nadat je klaar bent met het nabewerken van de foto’s kun je de foto’s omzetten naar JPEG formaat zodat iedereen de foto’s kan bekijken.
Het nabewerken van je foto’s moet je als onderdeel gaan zien van je fotografie. Het gaat hand in hand met elkaar.
Omdat het om een onbewerkte foto gaat en de ruwe gegevens beschikbaar zijn heet het dus RAW. RAW-bestanden zijn wel een stuk groter in megabytes dan een JPEG bestand omdat het allemaal extra informatie heeft opgeslagen.
Voor RAW-bestanden is (nog) geen algemeen geaccepteerd bestandsformaat. Camerafabrikanten werken met verschillende bestandsformaten om RAW-bestanden in op te slaan.
Programma’s om RAW-bestanden mee te bewerken
Bij de meeste camera’s krijg je wel een gespecialiseerd programma van de fabrikant meegeleverd waarmee je RAW-bestanden kunt bewerken en omzetten naar JPEG. Naast deze software zijn er ook nog diverse andere programma’s waar je RAW-bestanden mee kunt bewerken.
Enkele van de populairste software waar je RAW-bestanden mee kunt bewerken zijn:
- Adobe Lightroom (populairste software)
- Adobe Photoshop
- GIMP (met plugin UFRaw)
- Aperture en iPhoto (voor macgebruikers)
- Google Picasa
- Corel Paint Shop Pro
Zoals je ziet heb je dus genoeg mogelijkheden om je RAW-bestanden onder handen te nemen.
Voordelen van foto’s maken in RAW
- Met RAW-bestanden haal je het hoogste niveau van kwaliteit;
- Je kunt alle ruwe gegevens van de camerasensor verzamelen;
- Je kunt eenvoudig belichtingsfouten corrigeren;
- Je hebt als fotograaf alle vrijheid om te bepalen hoe de witbalans, scherpte, kleuren en contrast worden ingesteld;
- Met alle verzamelde gegevens heb je ontzettend veel mogelijkheden met het nabewerken;
- Je kunt RAW-bestanden bewerken zonder kwaliteitsverlies.
Nadelen van foto’s maken in RAW
- Je moet de foto’s eerst nabewerken voordat je er gebruik van kunt maken;
- Je hebt speciale software nodig om het te kunnen bekijken en nabewerken (zit vaak bij camera);
- Het zijn grote bestanden waardoor je memorykaart sneller vol raakt;
- RAW-bestanden nemen meer tijd in beslag voor je camera om te verwerken;
- Elk merk heeft een eigen RAW formaat (hoeft geen probleem te zijn).
JPEG bestanden
JPEG bestanden kent over het algemeen iedereen wel. JPEG is een bestandsformaat dat door alle programma’s wordt ondersteund, iedereen zal het dus direct kunnen bekijken.
Bij JPEG bestanden worden standaard een aantal bewerkingen door de camera uitgevoerd aan de hand van de ruwe gegevens van de sensor van de camera. Zo zal de verzadiging, contrast, helderheid, compressie automatisch worden toegevoegd door de camera. Tevens is de witbalans die je zelf hebt ingesteld op de camera bepalend.
Nadat de camera klaar is met de foto automatisch te bewerken wordt alle overtollige informatie verwijderd. Het is nu niet meer mogelijk om de witbalans, contrast, verscherpingen, etc. aan te passen zonder dat de beeldkwaliteit van de foto’s achteruit gaat.
Het komt er dus op neer dat je met de foto’s die je neemt in JPEG afhankelijk bent van de bewerkkwaliteit van de camera. De camera moet keuzes tussen bepaalde dingen maken om de kwaliteit van de foto zo hoog mogelijk te houden, er kunnen dus details verloren gaan.
Voordelen van foto’s maken in JPEG
- JPEG is een bestandsformaat die direct heel eenvoudig te bekijken is;
- Je kunt 2 tot 3 keer zoveel foto’s maken die op je memorykaart passen in vergelijking met foto’s in RAW;
- JPEG bestanden kunnen direct uitgeprint worden zonder iets te hoeven bewerken;
- Je hoeft minder tijd achter de computer te besteden.
Nadelen van foto’s maken in JPEG
- Elke keer als je een JPEG bestand opnieuw opslaat gaat de kwaliteit van de foto iets achteruit;
- Wat je fotografeert is wat je krijgt, aanpassingen maken gaat lastiger met JPEG bestanden;
- Beeldkwaliteit kan leiden door keuzes van de camera.
In welk formaat kun je het best fotograferen?
Alleen jij kunt bepalen wat het beste formaat voor jou is aan de hand van bovenstaande voor- en nadelen en doelen die je hebt met fotografie. Voor beide bestandsformaten zijn wel argumenten te bedenken.
Sommige fotografen houden ervan om in JPEG te fotograferen. Ze zeggen dat wanneer je alles goed instelt, je niets hoeft na te bewerken. Voor alledaagse foto’s van bijvoorbeeld je kinderen die aan het spelen zijn, een verjaardag, enz. kun je prima gebruik maken van het JPEG formaat. Wanneer je tevens geen behoefte hebt om tijd te spenderen om foto’s na te bewerken, dan is JPEG ook het verstandigst om te gebruiken.
Wanneer je foto’s wilt nabewerken kun je het beste in RAW formaat foto’s maken om de kwaliteit van de foto’s zo hoog mogelijk te houden. Met RAW-bestanden heb je gewoon de meeste controle over de foto’s en is het eenvoudiger dingen aan te passen zonder kwaliteitsverlies.
Hoe professioneler je het wilt aanpakken, hoe verstandiger het is om in RAW formaat te fotograferen omdat de beeldkwaliteit hoger ligt.
Ben je aan het twijfelen in welk formaat je precies wilt fotograferen of wil je RAW gewoon een keer uitproberen? Het is op diverse camera’s mogelijk om in RAW + JPEG te fotograferen. Wellicht is dit ook mogelijk bij jouw camera.
Indien het fotograferen in RAW je uiteindelijk toch niet bevalt, dan heb je de foto’s altijd nog in JPEG formaat. Let er wel op dat je memorykaart een stuk sneller vol raakt wanneer je in RAW + JPEG fotografeert.