Je kunt tijdens het gouden uur met prachtig licht fotograferen waarmee je een erg mooi resultaat kunt behalen.
Het eerste licht van de dageraad is bijzonder. Als de duisternis zich terugtrekt heb je eerst te maken met een koel blauw licht (blauwe uur), het licht is dan vlak en kleurloos. Dit verandert als de zon aan de horizon doorbreekt. We krijgen dan te maken met een prachtig licht in de tinten rood en oranje.
Deze korte periode aan het begin van de dag geeft de wereld een magische look, vol sfeer en een explosie van kleur. Daarom wordt het eerste uur van het licht na zonsopgang het gouden uur genoemd.
Hetzelfde geldt voor het laatste uur voor zonsondergang, je hebt dan ook met ditzelfde licht te maken en daarom wordt ook dit het gouden uur genoemd. Je hebt dus twee gouden uren op een dus.
Wat gebeurd er tijdens het gouden uur
Tijdens het gouden uur staat de zon laag aan de hemel en schijnt het licht in een hoek. Hierdoor wordt het licht verspreidt en ontstaat er een zachte warme verlichting met lange schaduwen en weinig contrast. De atmosfeer filtert het licht en creëert een uniek effect.
Door de warmte die je in je foto vangt tijdens het gouden uur is dit tijdstip goed voor alle typen fotografie, zoals landschappen, portretten, stadsgezichten, dieren en stillevens. Je kunt zelfs binnenshuis op dit uur mooie foto’s maken door gebruik te maken van de lichtval door een groot raam.
Tijdens het gouden uur kun je dus fantastische foto’s maken met een uniek effect.
Wanneer is het gouden uur
Het tijdstip van het gouden uur is afhankelijk van waar je je op aarde bevindt. Hoe verder je van de evenaar af bent, hoe langer het gouden uur er is.
Het is dus niet zo dat het gouden uur ook altijd echt en uur duurt. Hoe dichter je bij de evenaar bent, hoe korter het gouden uur is. Op basis van de locatie waar je bent bepaal je jouw gouden uur om te fotograferen.
Het tijdstip voor het gouden uur kun je het beste bepalen door op internet te kijken. Een website als Golden-hour.com is hier erg handig voor.
Het is ook mogelijk om een app te installeren die je deze informatie kan geven. De app Exsate Golden Hour is hier een mooi gratis voorbeeld van. Deze app geeft naast het gouden uur ook informatie over het blauwe uur.
Waar moet je op letten bij fotograferen tijdens het gouden uur
1. Bepaal het gouden uur
Bepaal wanneer het gouden uur is op de dag dat je gaat fotograferen en besteed aandacht aan het licht gedurende die dag.
2. Let op het weer
Bewolking blokkeert het speciale licht. Zon geeft een mooie gouden magische belichting op je foto’s. Mist hangt vaak boven rivieren, meren en vochtige grond. Deze plaatsen zijn dan ook de moeite waard om succesvolle foto’s te schieten tijdens het gouden uur.
3. Ga vroeg op pad
Ga vroeg genoeg op pad en/of bereid je vroeg genoeg voor om de juiste locatie te vinden voor het maken van interessante foto’s.
4. Witbalans
Zet de automatische witbalans uit want deze zal de speciale gouden gloed neutraliseren. Stel de witbalans handmatig in op ‘bewolkt’, zodat de gouden tonen van de zon worden vastgelegd. Je kunt natuurlijk ook een aangepaste witbalans instellen.
5. Diafragma
Gebruik een grote opening van de lens, hiervoor dien je het diafragma in te stellen. Zet je diafragma afhankelijk van het onderwerp op f/2 tot f/2,2 zodat je een mooie ondiepe scherptediepte bereikt. De ondergaande zon geeft op deze manier een prachtig resultaat.
Experimenteer gerust met de instellingen op je camera.
6. Statief
Omdat de belichtingstijden langer zullen zijn kun je gebruik maken van een statief om de beweging te onderdrukken.
7. Fotografeer snel en veel
Neem veel foto’s. Tijdens het gouden uur veranderen de lichtomstandigheden snel. Deze snelle veranderingen in de verlichting die tijdens dit uur optreden geven een verscheidenheid aan foto’s.
Foto’s van een zelfde locatie genomen op verschillende tijdstippen tijdens het gouden uur kunnen totaal van elkaar verschillen.
8. Schaduwen
Schaduwen kunnen je foto ook iets extra’s geven. Tijdens het gouden uur zijn de schaduwen langer en zachter. Maak bij het fotograferen ook gebruik van deze lange schaduwen, want deze schaduwen kunnen je compositie op de foto een mooie driedimensionale uitstraling geven.
Let altijd goed op dat je eigen lange schaduw niet in je compositie valt!
9. Lichtomstandigheden
Zoals al eerder genoemd is het leuke van het gouden uur de snelle verandering van het licht. Je kunt in een relatief korte tijd uiteenlopende foto’s maken van een zelfde onderwerp.
Het is dan ook leuk om tijdens dit gouden uur te experimenteren met verlichting en schaduwen. Vang de gloed van de zon en houdt rekening met blootstelling aan het licht.
Tijdens het gouden uur staat de zon zo laag dat je de mogelijkheid hebt om een beetje zon op te vangen. Je kunt ook je onderwerp fotograferen tegen de zon in. Dit geeft een extra dimensie aan je foto.
Als de zon nog niet te fel is kun je bijvoorbeeld de zonsopgang of zonsondergang fotograferen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een compositie te maken waarbij de zonsopgang of zonsondergang reflecteert in het water. Een riet omzoomde plas of een omgeving met bomen werkt hier goed bij.
Ook hiervoor geldt, maak meerdere foto’s want het licht verandert snel dus iedere foto van hetzelfde onderwerp kan weer anders zijn.
Het is ook leuk om een deel van de zon te gebruiken, laat de zon bijvoorbeeld achter een boom, rots of ander voorwerp vallen, dit geeft een speciaal effect.
Tijdens het gouden uur kun je ook portretten fotograferen tegen de zon in. Als de zon niet te fel is geeft dit je foto een warm magisch effect. Let wel op dat als je een onderwerp fotografeert tegen de zon in dat je onderwerp niet te donker wordt. Wordt de zon te fel, draai je dan om en maak foto’s in tegenovergestelde richting, want ook dan vang je het warme licht in je foto.
Conclusie
Fotograferen tijdens het gouden uur is zeker de moeite waard. De warme kleuren van de laagstaande zon zullen de kleuren in je compositie positief beïnvloeden en het gebruik van schaduwen kunnen je foto’s een extra dimensie geven.
Hallo Maikel.
Ik heb het plan gevat morgenochtend de zonsopkomst (vroeg!!) te gaan fotograferen in de ‘polder’ bij Midden Delfland. Dank voor je tips!
Jacqueline