Hoe je in 6 stappen kunt starten met fotografie

Denk je eraan om te starten met fotografie? Misschien is het al tijden je droom om hier wat mee te doen, misschien is het een passie die je net hebt ontdekt of wellicht zoek je een nieuwe hobby en lijkt fotografie je helemaal geweldig.

Het maakt niet uit wat de reden is waarom je wilt beginnen, in dit artikel zal ik je vertellen wat je kunt doen om in 6 stappen te starten met fotografie.

Starten met fotografie

Foto door Ben Stephenson

1. Koop een camera

Dit is vanzelfsprekend, zonder camera kun je tenslotte niet fotograferen. Besef je echter wel dat het niet direct nodig is om de duurste en beste camera te kopen die er is.

Wanneer je begint zijn er genoeg camera’s die niet de hoofdhttps://fotografiebewust.nl/wp-content/uploads/2014/01/starten-met-fotografie.jpgprijs kosten waar je prachtige foto’s mee kunt maken. Het belangrijkste om te starten is dat je een camera hebt.

Waar je wel op moet letten tijdens het kopen van een camera is dat je dingen kunt instellen als de ISO, Diafragma en sluitertijd. Op digitale spiegelreflexcamera’s kun je dit instellen en tegenwoordig ook op de meeste compact camera’s.

Je kunt leuke foto’s maken in de automatische stand, maar op een gegeven moment wil je meer en dan is het noodzakelijk om dit soort zaken in te kunnen stellen.

Wanneer je nog geen camera hebt, maar wel een smartphone met een camera, dan kun je zelfs beginnen met fotografie met de camera van je telefoon.

2. Let om je omgeving

Zie je dingen om je heen waarvan je denkt “dit is mooi om op de foto te zetten”? Zie je de interessante details, de details die je graag op een foto naar voren wilt laten komen?

Wanneer je dit nog niet ziet, dan is het tijd om hier over na te gaan denken voordat je een foto maakt. Kijk om je heen met je fotografie ogen en begin dingen te bekijken vanuit het perspectief “Hoe kan ik hier een prachtige foto van maken?”

3. Kijk naar foto’s voor inspiratie

Iets wat ik altijd erg leuk vind om te doen is naar andere foto’s kijken voor inspiratie. Er zijn echt hele mooie foto’s te bewonderen. Zo kun je bijvoorbeeld rondkijken op sites als Gettyimages, Flickr, etc.

Bekijk welke afbeeldingen je het meest aanspreken en bedenk hoe dit komt. Hoe meer je foto’s van anderen ziet, hoe meer je begint te beseffen wat je het meeste aanspreekt op foto’s. Je kunt dit vervolgens beter in je eigen foto’s verwerken.

4. Lees over fotografie

Er zijn op internet ontzettend veel artikelen te lezen over fotografie. Het enige wat je hoeft te doen is te zoeken op Google en je zult meer informatie vinden dan je kunt verwerken.

Volg fotografie blogs en bezoek fora’s. Als je een beetje rondkijkt kun je heel veel leren over fotografie. Verder zou je ook een boek kunnen kopen over fotografie als je dit prettiger vind.

Een ding is zeker, je bent nu al op een fotografie website aan het lezen en dat is alvast een goede start.

5. Volg een fotografie cursus

Er zijn een heleboel dingen die je jezelf kunt aanleren, maar misschien leer jij wel het beste door een cursus fotografie te volgen.

Tijdens een cursus kun je, afhankelijk van de soort cursus, dingen leren over je camera, de juiste belichting, sluitertijden, ISO waardes, het diafragma, het na bewerken van een foto, en nog veel meer.

Er zijn genoeg fotografie cursussen te vinden en dit kan een handige manier zijn om een goede start te maken met je fotografie carrière.

6. Neem foto’s, foto’s en nog meer foto’s

Je kunt niet beter worden met fotografie wanneer je nooit foto’s maakt. Het beste wat je dus kunt doen is zo vaak mogelijk foto’s nemen. Het hoeven niet meteen de beste foto’s van de wereld te zijn, het gaat erom dat je foto’s maakt en leert van je fouten.

Pak je camera en ga foto’s maken. Heb je maar 15 minuten de tijd? Loop de straat uit en neem een foto van alles wat je interesse pakt. Het gaat er niet om dat je fantastische foto’s maakt, wanneer je ergens beter in wilt worden moet je het gewoon vaak doen.

Leg niet teveel druk op jezelf

Leg geen druk op jezelf dat je onmiddellijk een wereldfotograaf moet zijn. Zo werkt het nou eenmaal niet. Een professionele sporter moet ook veel trainen om beter te worden en de wereldtop te halen. Net als bij sporters moet je dus ook met fotografie gewoon veel oefenen om beter te worden.

Je kunt uiteindelijk wel bereiken met je camera wat je wilt bereiken. Heb geduld, begin vandaag en oefen veel met het maken van foto’s.

4 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in