Maak eerst een foto voordat je jezelf vragen stelt

Er kan ontzettend weinig tijd tussen een geweldige en een “gewone” foto zitten. Foto’s kun je tenslotte in een fractie van een seconden maken.

Als fotograaf zijnde is het verstandig om je fotografische reflexen te ontwikkelen omdat dit voor goede foto’s kan zorgen. Het gaat er echter niet altijd om hoe snel je een foto maakt.

Het gaat om de allereerste beslissing die je voortdurend neemt als fotograaf. Dit is een hele belangrijke beslissing. Waar ik het over heb?

Ik heb het over de beslissing die je moet nemen om daadwerkelijk een foto te maken.

Maak eerst een foto voordat je jezelf vragen stelt

Foto door: EpSos.de

Zal ik hier een foto van maken?

Je hebt vast weleens een situatie gehad waarin je dacht “Zal ik hier een foto van maken?”. Je bent hierin zeker niet de enige, ik doe dit ook weleens dus we zijn in ieder geval met zijn tweeën.

Het probleem is echter dat dit tijd kost en het er wellicht voor zorgt dat je te laat bent om nog een foto te nemen omdat het “juiste moment” alweer voorbij is. Je hebt net de juiste emotie gemist of het onderwerp is alweer uit het zicht verdwenen.

Dit geldt zeker niet voor alle momenten dat je twijfelt of je wel of niet een foto moet nemen, maar het kan echt voorkomen. Tegen de tijd dat je het antwoord op de aan je zelf gestelde vraag hebt bedacht en hebt besloten om een foto te nemen kan het al te laat zijn.

Fotografische reflexen ontwikkelen

De eerste stap die je kunt nemen om je fotografische reflexen te ontwikkelen is om altijd in gedachte te houden dat je eerst een foto moet maken voordat je jezelf vragen begint te stellen.

Dit is eigenlijk een simpel idee. Je hoeft jezelf niet te vragen of je hier een foto van moet nemen, je moet het gewoon doen. Je kunt altijd achteraf beslissen of de foto de moeite waard is om te houden of dat het beter de prullenbak in kan.

Het belangrijkste is dat je in ieder geval de mogelijkheid hebt om hier een beslissing over te nemen. Wanneer je te laat was met het nemen van een foto is het alleen maar balen omdat je niet gewoon direct je camera had gepakt om een foto te maken.

Vanaf het moment dat je de camera pakt moet je zo snel mogelijk de juiste instellingen op je camera instellen. Dit vergt oefening en gaat alleen maar sneller hoe vaker je het doet en een foto kunt nemen.

Indien je te weinig tijd hebt om alles in te stellen kun je er ook voor kiezen om bijvoorbeeld een prioriteitstand als het diafragma in te stellen op je camera. Je hoeft dan alleen het diafragma juist in te stellen en de camera doet de rest.

Het begint echter allemaal bij het nemen van de beslissing om een foto te maken. Stop met jezelf vragen te stellen en “just do it”.

Ben jij weleens te laat geweest met het maken van een foto omdat je twijfelde of je wel een foto van dit moment moest nemen? Laat het hieronder weten in de reacties.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in