Een van de meest storende opmerkingen die iedere fotograaf kan krijgen is:
“Je maakt prachtige foto’s, je hebt zeker een dure camera waarmee je deze mooie foto’s kunt maken. Ik wilde dat ik ook dezelfde camera had zodat ik zulke prachtige foto’s kon maken.”
Het is natuurlijk leuk om te horen dat iemand vindt dat je prachtige foto’s maakt. Het probleem is echter dat de camera deze foto’s niet prachtig maakt, maar de fotograaf zelf.
Een mooie vergelijking die ik weleens heb gehoord is dat iemand zegt “Ik heb nog nooit zo lekker gegeten, je hebt zeker een superduur fornuis”. Dit slaat natuurlijk nergens op, iedereen weet dat er meer bij koken komt kijken dan alleen een goed fornuis.
Net als met koken heeft een fotograaf ook de juiste techniek en kennis nodig om prachtige foto’s te maken en is de camera “slechts” een verlengstuk.
Waarom gebruiken alle professionals dan dure camera’s?
Ik zal niet ontkennen dat je met duurdere camera’s een beter resultaat kunt halen en ook meer mogelijkheden kunt hebben dan met een goedkopere camera.
Wanneer je echter geen idee hebt hoe je het best met het beschikbare licht kunt omgaan of wanneer je geen idee hebt wat diafragma, sluitertijd en ISO doet, dan heb je helemaal niets aan een dure camera.
Professionals kopen dure camera’s omdat de kwaliteit van deze camera’s hoger is en ze de kennis hebben om hier alles uit te halen. Dure camera’s hebben vaak een betere behuizing zodat deze tegen meer dingen kunnen en intensief gebruikt kunnen worden en betrouwbaar zijn.
Verder hebben dure camera’s vaak snellere sluitertijdmogelijkheden, grotere sensoren, beter resultaat met een hogere ISO, een betere focus, meer focuspunten, en nog veel meer.
Alles is gewoon net wat beter en met de juiste kennis kan hier het beste resultaat mee behaald worden, wat voor een professional noodzakelijk is.
Geef je een professional echter een goedkope camera, dan zal je zien dat hij of zij nog steeds prachtige foto’s kan maken.
Gebruik de camera die je hebt
Ik heb er geen enkele probleem mee als je een betere camera of lens wilt kopen. Met dit artikel probeer ik alleen duidelijk te maken dat er nog zoveel meer bij komt kijken en je gewoon het meeste uit je camera moet proberen te halen.
De beste manier om mooiere foto’s te maken is niet door een dure camera te kopen. De beste manier is door kennis op te doen over de mogelijkheden die je met je camera hebt en deze vervolgens toe te passen.
Met fotograferen moet je slim en creatief om zien te gaan met de situatie die je wilt fotograferen en de lichtomstandigheden waarmee je te maken hebt. Indien je de verkeerde instellingen gebruikt omdat je te weinig kennis hebt, gaat het helaas ten koste van de kwaliteit van de foto.
Bij fotografie gaat het om het omgaan met licht, begrijpen hoe je camera werkt, het leren van de juiste technieken, een goed gevoel hebben voor compositie en het gaat vooral om het experimenteren en oefenen.
Conclusie
Het maakt niet uit of je een camera hebt van € 100,- of € 5000,-. Een dure camera kan je er wel uit laten zien als een professional, maar het geeft je niet gegarandeerd prachtige foto’s.
Voor prachtige foto’s heb je toch echt zelf de juiste (basis)kennis van fotografie en ervaring nodig. Zo is het bijvoorbeeld erg handig om te weten wat voor invloed de sluitertijd, ISO en het diafragma op elkaar hebben en moet je de juiste compositie voor de foto zien te bedenken.
Heb jij weleens gehoord dat je prachtige foto’s maakt, maar dat het wel aan de camera zal liggen? Laat het hieronder in de reacties weten en stuur gerust dit artikel door om deze personen te laten weten dat het toch echt aan de fotograaf ligt en niet aan de camera.
Veel gehoord en veel gedacht. Eens met je artikel. Goede fotografie is vooral goed leren kijken. Tenslotte werkten beroemde fotografen die nu in musea hangen met apparatuur waarvan de kwaliteit niet eens mee in de buurt komt van een hedendaagse goedkope camera van een paar honderd euro.
Ik werk met de goedkope olympus e serie spiegelreflexen en heb geen behoefte aan duurdere apparatuur. Ja, hoge iso zonder ruis zou wel eens wenseijk zijn.
Bedankt voor je reactie. Goed punt, de foto’s van fotografen die nu in musea hangen of die in het verleden overal te zien waren zijn inderdaad met apparatuur gemaakt waarvan de kwaliteit niet meer te vergelijken is met die van nu. Er komt nog zoveel meer kijken bij een goede foto dan alleen de kwaliteit.
Hi Maikel, ook ik ben het eens met je stuk en zeker met de vorige reactie. Het enige waar ik wat moeite mee heb is de term “duur”. Mijn inziens geeft de consument van tegenwoordig graag wat meer geld uit voor een stukje kwaliteit en zo ook bij camera’s. Ik koop liever een stof “dichte” camera voor een paar honderd euro meer dan een waarvan ik weet dat hij mooie foto’s maakt maar die na 1 vakantie al keuren vertoont. Of een lens die na 1 regenbui al begint te kraken.
Maak ik daarom mooiere foto’s, nee niet echt maar ik kan me centen maar 1 keer uitgeven en dan liever iets meer dan 2 keer ;). Voor mij is het in ieder geval een enorm leuke hobby. En zoals je ook aangeeft het is de creatieveling die zich onderscheidt van de massa…
Er is inderdaad ook niets mis met een dure camera en ik ben er zeker niet op tegen dat mensen dure camera’s kopen. Het gaat erom dat er een bewuste keuze moet worden gemaakt voordat een camera wordt aangeschaft. Dit heb jij zo te lezen ook gedaan en dat is prima.
Er moet alleen niet worden gedacht dat wanneer je dezelfde camera koopt als iemand anders (die er mooie foto’s mee kan maken) je hetzelfde direct hetzelfde resultaat kunt krijgen ondanks dat je niet dezelfde kennis hebt.
Helemaal mee eens, fotografie is en blijft een leuke hobby.