Meteorenregen fotograferen, het kan vannacht

Vannacht (vrijdag op zaterdag) is er een meteorenregen. Volgens astronomen zal het begin van deze meteorenregen als het goed is ook te zien zijn in Nederland.

Het is misschien wel de grootste meteorenregen van het jaar. Hoewel de piek van deze meteorenregen helaas in Europa bij daglicht zal plaatsvinden, kunnen we als het goed is wel tussen middernacht en 4 uur meteoren zien vallen. Het is dus te hopen dat we vannacht een heldere hemel hebben en er weinig wolken in de weg zitten.

Veel is er verder niet bekend over deze meteorenregen, deze zwerm meteoren is nog nooit waargenomen. We weten wel dat het in de 19e eeuw is ontstaan.

Het kan in ieder geval zeker de moeite waard zijn om een keertje langer op te blijven om dit te fotograferen. De beste tijd om te kijken zal volgens de voorspelling kwart voor drie zijn en er kunnen tot wel 75 vallende meteoren te zien zijn per uur. Dit zijn 1 of 2 vallende sterren per minuut.

Het kan fantastisch worden om te zien, maar het kan ook tegenvallen, dit is met alle meteorenregens zo. Het blijft moeilijk te voorspellen.

De meteorenregen van deze nacht zal te zien zijn als je naar de noordelijke richting kijkt, niet ver van de Poolster. Hieronder volgen nog wat tips als je de meteorenregen wilt fotograferen.

meteorenregen

Foto door: Ed Sweeney

Tips voor het fotograferen van een meteorenregen

Wanneer je een meteorenregen wilt fotograferen weet je nooit wanneer en waar in de lucht de meteoren te zien zullen zijn. Als eerste moet je natuurlijk zorgen dat je wakker bent en blijft en er dus op tijd bij bent.

Maak zoveel mogelijk foto’s

Om de meteoren op de foto te krijgen zal je zoveel mogelijk foto’s moeten nemen gedurende de nacht met het liefst een groothoeklens op je camera.

Omdat je veel foto’s moet nemen moet je er wel rekening mee houden dat je voldoende geheugen op je geheugenkaart vrij hebt staan. Het is tevens altijd handig om een extra geheugenkaartje bij je te hebben voor het geval dit toch nodig blijkt te zijn.

Ga naar een donkere locatie

De foto’s kun je het beste nemen op een donkere locatie ver weg van de luchtvervuiling die grote steden en dorpen veroorzaken.

Gebruik een statief

Omdat je met lange sluitertijden te maken hebt is het een must om een statief te gebruiken. Het is gewoonweg niet mogelijk om dit soort foto’s vanuit de hand te nemen omdat je altijd wel iets zal bewegen en dit op de foto te zien zal zijn.

Welke instellingen kun je gebruiken?

Gebruik bij voorkeur de Manuele stand en zet de automatische focus uit en focus op oneindig. Zet je diafragma zo wijd mogelijk (laagste f-getal). Hoe lager het diafragma is, hoe meer licht er door de camera heen komt en hoe meer meteoren je kunt fotograferen. Gebruik daarnaast ook de hoogste ISO die voor de juiste belichting zorgt en waar je zelf comfortabel mee bent.

Een voorbeeld van instellingen waarmee je kunt starten is een diafragma van f/2.8, ISO 2000 en een sluitertijd tussen de 15 en 25 seconden. Het zal in het begin even testen zijn wat de ideale instellingen zijn, maar eenmaal de juiste instellingen gevonden kun je aan de slag om mooie foto’s te maken van meteoren.

Je kunt ook nog een leuke time-lapse maken

Wanneer je meerdere foto’s maakt vanaf dezelfde positie is het wellicht een leuk idee om een korte time-lapse te maken van de foto’s die je gemaakt hebt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in