Mooie vakantiefoto’s maken

De vakantietijd breekt weer aan en in deze tijd worden veel foto’s gemaakt. Natuurlijk willen we onze vakantie vastleggen met leuke, artistieke en romantische foto’s waar we thuis met veel plezier naar kunnen terugkijken. Je fototoestel met toebehoren mag dus zeker niet in je koffer ontbreken.

Bij het nemen van vakantiefoto’s moet je natuurlijk ook weer op allerlei dingen letten. Als je er de tijd voor hebt kun je vooraf thuis op internet gaan zoeken welke locaties interessant zijn om te bezoeken en leuk zijn om op een foto vast te leggen.

Mooie vakantiefoto's maken

Het is tevens handig om mooi weer te hebben als je op vakantie bent, maar dit heb je helaas niet zelf in de hand. Je hoeft je echter niet tegen te laten houden door het weer, want ook met slecht weer en regen kun je mooie foto’s maken.

Het onderwerp, de compositie en de omgeving

Het kiezen van een onderwerp op zich is niet zo moeilijk. Over de compositie op de foto moet je wel nadenken. Het verschil in een gemiddelde foto of een hele mooie foto zit hem vaak in de manier van vastleggen van het onderwerp. Kies welk deel van je foto het belangrijkste is. Probeer daarna de afstand en plaats van het onderwerp te bepalen.

Wil je een bezienswaardigheid fotograferen dat in een drukke omgeving staat, bekijk dan of die drukte afbreuk doet op je compositie. Een onderwerp in een drukke omgeving valt namelijk in het niet als je het niet van dichtbij neemt of er op inzoomt. Hierbij moet opgemerkt worden dat je door zelf te bewegen veel beter de juiste hoek en compositie kunt bepalen dan door alleen maar in te zoomen op het onderwerp.

Wil je juist in je foto de drukte van bijvoorbeeld een stad weergeven dan benut je de omgeving. Het is dus heel belangrijk om te bepalen wat je vast wilt leggen.

Een gezicht fotograferen kan mooi zijn, maar een lantaarnpaal op de achtergrond kan de foto ontsieren. Let dus niet alleen goed op het onderwerp maar ook op de omgeving.

Wil je een landschap fotograferen, kijk dan welke sfeer het landschap uitstraalt en hoe je dit vast wilt leggen. Neem hier rustig de tijd voor en kies of je het hele plaatje wilt vastleggen of alleen maar een close-up van een onderdeel van het landschap op de foto wilt zetten. Een saai landschap kun je interessant maken door familie of andere reisgenoten op je foto vast te leggen.

Regel van derden

Gebruik de regel van derden in je foto om de balans in je foto te verbeteren. Plaats voor jezelf een denkbeeldig raster van negen vierkanten en plaats je onderwerp op een van de denkbeeldige lijnen van het raster. Plaats je onderwerp dus niet in het midden van de foto.

Niet te veel blauwe lucht

Let op de verdeling lucht en onderwerp. Als je een mooie blauwe lucht hebt, moet je er op letten dat je compositie niet te veel hemel bevat zodat je foto saai wordt. Bij een mooie bewolkte hemel is dit natuurlijk anders, dan kunnen de wolkenpartijen juist wel heel belangrijk zijn voor je foto. Veel lucht met een strookje land kan je dan een spectaculaire foto opleveren.

Gebruik van licht

Voor het maken van foto’s heb je licht nodig, maar natuurlijk ook weer niet teveel. Op een zonnige dag moet je uitkijken dat je geen overbelichte foto’s krijgt. Fotograferen op het midden van de dag kun je daarom beter vermijden. Als de zon hoog aan de hemel staat is het licht namelijk koel van kleur en de schaduwen zijn hard. Vooral bij het fotograferen van mensen kun je dan op problemen stuiten.

Je kunt op dit soort momenten er beter voor kiezen om je onderwerp in de schaduw op de foto te zetten. Bij het fotograferen in de schaduw is het licht blauwer dan in de volle zon. Om een mooiere foto te krijgen kun je dan de witbalans veranderen door bijvoorbeeld bewolkt of schaduw in te stellen. Wanneer je fotografeert in RAW kun je de witbalans altijd nog achteraf instellen en bekijken wat het mooiste is.

Wil je toch een gezicht in de zon op de foto zetten kun je gebruik maken van de flitser, zodat je bijvoorbeeld bij de ogen geen donkere schaduwen krijgt. Het beste tijdstip om op zonnige dagen mooie foto’s te maken is en blijft het gouden uur, je maakt dan gebruik van het warme zachte licht van de zonsopgang en zonsondergang. Benut deze periode ook om vakantiefoto’s te maken.

Fotograferen met slecht weer op vakantie

Laat je niet tegen houden als het weer je niet gunstig gestemd is. Ook bij slecht weer kun je mooie sfeervolle foto’s maken. Verandering in weer, gebroken wolken, regen, schaduwen of nevel kunnen hele mooie karakteristieke foto’s opleveren.

Een unieke foto kun je ook maken door gebruik te maken van reflectie. Bij nat weer kun je gebruik maken van bijvoorbeeld de reflectie in een waterplas. Dus als het slecht weer is, kleed je hierop, neem een paraplu mee en ga de uitdaging aan. Het weer mag tenslotte niet je vakantie verpesten.

Zoom in op details

Het is leuk om juist afwijkende foto’s te maken op vakantie om niet het ansichtkaartidee te krijgen. Bij het fotograferen van grote onderwerpen, zoals bijvoorbeeld gebouwen waar veel bezoekers lopen, enorme bergen e.d. is het aan te bevelen om niet alleen het hele onderwerp op de foto te zetten maar ook een detail te kiezen en dit vast te leggen op een foto. Op deze manier krijg je een unieke foto.

Details op de foto zetten kun je bijvoorbeeld heel goed toepassen bij het fotograferen van architectuur of bij het vastleggen van texturen in bijvoorbeeld rotsen. Je kunt het verder ook toepassen in de natuur, bijvoorbeeld bij bloemen, je legt dan een deel van de bloem vast.

Je zult merken dat alleen al het zoeken naar en kiezen van het detail ervoor zorgt dat je heel anders naar het te fotograferen onderwerp gaat kijken. Je legt iets vast wat je anders waarschijnlijk gemist zou hebben. Neem ook gerust foto’s van hetzelfde onderwerp vanuit meerdere hoeken en plaatsen.

Maak gebruik van onderwerpen in de omgeving

Het is vaak moeilijk om op je foto goed zichtbaar te maken hoe groot iets is. Om dit perspectief beter op de foto te laten uitkomen kun je er voor kiezen gebruik te maken van mensen op je foto. Wees creatief met mensen. Je kunt ook de omgeving gebruiken om je onderwerp extra te benadrukken door objecten zoals overhangende takken, openingen in bijvoorbeeld ruïnes, deuren, bogen e.d. te gebruiken.

Heb oog voor streekgebonden beelden

Let goed op karakteristieke beelden voor de streek waar je bent. Heb oog voor de lokale bevolking, een typerend markttafreel, aparte dieren die in de streek voorkomen en ga zo maar door. Foto’s van streekgebonden producten waar bijvoorbeeld de naam en prijskaartjes bij liggen kunnen ook heel effectief zijn.

Vergeet deze beelden niet vast te leggen. Ze zijn plaatsgebonden en geven het verhaal van je reis een landeigen karakter.

Ga een keer door je knieën

Foto’s hoef je niet altijd op ooghoogte te schieten. Je kunt ook mooie foto’s krijgen door ze lager of hoger dan ooghoogte te nemen.

Foto’s van onderwerpen die laag zijn kun je heel mooi op de foto krijgen als je door je knieën gaat. Je bent dan op dezelfde hoogte als je onderwerp. Je moet hierbij denken aan onderwerpen zoals het fotograferen van kinderen, kleine dieren, beeldjes, enzovoort.

Om het verschil te zien kun je een foto nemen uit staande en uit gehurkte positie. Je zult zien dat de foto uit gehurkte positie een veel beter resultaat geeft.

Bij het fotograferen van landschappen kan het ook handig zijn om door je knieën te gaan. Vanuit een lager gezichtspunt zullen de elementen op de voorgrond groter lijken. Hierdoor krijgt je foto een meer driedimensionaal uiterlijk.

Aan de andere kant kun je op bepaalde momenten juist weer een mooier beeld krijgen van het onderwerp als je ergens opklimt. Bekijk dus goed wat het beste is voor de foto.

Lijnenspel

Als er in je gekozen compositie lijnen voorkomen kun je deze ook gebruiken om je foto aantrekkelijker te maken. Beoordeel het nut van een lijnenspel in jouw compositie. Lijnen zijn bijvoorbeeld paden, trappen, rails, wegen en hoge gebouwen.

Het gebruik van deze lijnen kan je foto meer diepte geven en het kan je onderwerp meer benadrukken.

Leg actieve momenten vast

Vergeet geen foto’s te nemen van je familie, vrienden etc. waar je mee op vakantie bent. Wijk een keertje af van de traditionele familie / groepsfoto’s voor monumenten of andere bezienswaardigheden.

Leg vooral de momenten vast waarop men actief bezig is. Dit zijn vaak leuke momenten om vast te leggen en vormen naderhand een mooie afwisseling en herinnering bij het terugkijken van je vakantiefoto’s op je computer of in je album.

Fotografisch bijhouden waar je foto’s neemt

Het is soms lastig om achteraf te bepalen waar je je foto genomen hebt. Een goede gewoonte is om eerst een foto te nemen waarop je duidelijk kunt zien in welke plaats je bent. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een plaatsnaambord, een bekend gebouw of een reisbrochure te fotograferen.

Deze foto hoef je later niet te gebruiken, maar het maakt het je een stuk makkelijker om later vast te leggen waar de foto’s zijn genomen.

Tegenwoordig heb je overigens ook camera’s die GPS locatiegegevens bevatten. Zo kun je achteraf achterhalen waar je de foto hebt gemaakt. Bekijk wel van te voren of jouw camera dit kan en of dit jou een handige manier van werken lijkt.

Nog wat korte tips voor je vakantiefoto’s

Kijk om je heen voordat je je foto neemt, komt er net een bus langs, of een groep toeristen, wacht dan even tot deze gepasseerd zijn en neem dan je foto. Neem veel foto’s en beoordeel op een later tijdstip welke de beste zijn.

1 REACTIE

  1. Puur toeval dat ik op je site terecht kwam. Ben nog een beginner. Heb al enkele cursussen achter de rug. Maar oefening baart kunst. Ben van plan mij de nieuwe Canon EOS MS (systeemcamera) aan te schaffen in plaats van
    mijn Panasonic Lumix DMC FZ200. De lens van het toestel is verschoven. Ik laat het niet meer herstellen. Het voelde beperkt aan met een vaste lens. Het zal wennen zijn.
    De inhoud van jouw site is heel duidelijk en overzichtelijk. Boeiend en zeer leerrijk op een eenvoudige manier gebracht. Proficiat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in