Nieuwe mobiel: wat kan de camera?

Tegenwoordig worden er heel veel foto’s gemaakt met de smartphone. Reden hiervan is dat je hem eigenlijk altijd bij je hebt en dat de camera’s tegenwoordig veel beter zijn geworden en veel meer mogelijkheden hebben gekregen waardoor je goede foto’s kunt nemen.

Foto met smartphone maken

© Depositphotos.com – Foto door: Maridav

De mogelijkheden die de camera heeft zijn natuurlijk per mobiel verschillend. Het is daarom belangrijk dat, als je voor de keuze staat om een nieuwe mobiele telefoon te kopen, je jezelf de vraag stelt “wil ik met mijn mobiel gaan fotograferen en zo ja aan welke eisen moet de camera op je mobiel voldoen?”.

Bij de keuze van de camera moet je voor jezelf bepalen waar je hem voor gaat gebruiken en aan de hand daarvan ga je bepalen wat de camera moet kunnen.

Er zit heel veel verschil tussen de camera’s op de diverse type smartphones en de goedkopere mobiele telefoons. Het is dus belangrijk om kritisch te kijken wat de camera op de telefoon kan.

Het grootste verschil tussen de smartphone en de eenvoudigere mobiele telefoon is het scherm. De smartphone heeft een aanraakscherm, wat makkelijk bedienbaar is. Je kunt ook vele foto-apps downloaden die het gebruik van de camera op je smartphone ten goede komen.

Om je op weg te helpen staan hieronder wat tips waar je op moet letten.

Waar moet je opletten bij de camera op je smartphone

Bij het kiezen van de juiste smartphone met camera zijn de volgende vier punten belangrijk voor het resultaat van je foto. Je moet letten op:

  • megapixels
  • geheugen
  • zoom
  • flitser

Er zijn natuurlijk ook nog andere functies die je foto beïnvloeden en waar je bij het nemen van je foto op moet letten zoals de witbalans, belichting en autofocus. Veel toestellen hebben de mogelijkheid dat je deze waarden handmatig in kunt stellen.

Megapixels

Hoe hoger de megapixels op je camera, hoe hoger de resolutie dus hoe scherper de foto is wanneer je hem uitvergroot.

Met een smartphone die een resolutie heeft van bijvoorbeeld 16 megapixels krijg je een goede beeldkwaliteit dus een goede foto.

Heb je 8 megapixels, dan kun je nog wel goede foto’s maken, maar krijg je een slechtere beeldkwaliteit bij het inzoomen of uitsnijden. Als je de foto wilt delen op Facebook of Instagram geeft de kwaliteit van deze foto geen problemen.

Interne geheugen of geheugenkaart

De meeste mobiele telefoons bewaren de foto’s op het interne geheugen.

Het is daarom belangrijk dat je genoeg geheugen hebt om alle foto’s op te slaan. Hoe hoger de megapixels, hoe groter je fotobestand is en hoe meer geheugen het je dus kost.

De ene camera heeft meer intern geheugen dan de andere. Je kunt vaak het geheugen uitbreiden door middel van een geheugenkaart.

Een geheugenkaart heeft niet alleen het voordeel dat je meer foto’s op kunt slaan, maar met een geheugenkaart kun je ook makkelijker foto’s uitwisselen met je computer. Een ander groot voordeel is dat bij het resetten van je toestel naar de fabrieksinstelling of bij het kopen van een nieuw toestel je je foto’s niet kwijt bent.

Zoomfunctie

De zoomfunctie is op de meeste mobiele telefoons meestal beperkt tot digitale zoom.

Het nadeel van digitale zoom is dat hij het beeld alleen maar vergroot. Hierdoor krijg je een afbeelding met een lage resolutie, waardoor de foto minder duidelijk wordt.

Gelukkig komt het steeds vaker voor dat op de high tech mobiele telefoons camera’s komen met een optische zoom.

Een optische zoom maakt gebruik van lenzen om in te zoomen. Dit heeft als resultaat dat het inzoomen met de optische zoom goede beelden geeft.

Flitser

Tegenwoordig hebben de camera’s van de mobiele telefoon ingebouwde flitsers van redelijk goede kwaliteit.

De LED-flitser verdient echter de voorkeur omdat je met deze flitser meer mogelijkheden hebt.

Beeldsensor

De grote van de beeldsensor speelt ook een rol bij de fotografie met je smartphone. Het is een feit dat een grote beeldsensor meer licht vangt dan een kleine beeldsensor.

Sommige camera’s hebben ook beeldstabilisatie. Dat heeft weer het voordeel dat je met iets langere sluitertijden kunt werken omdat de camera minder trilling gevoelig is.

Ook bij het opnemen van video’s heeft beeldstabilisatie een positief effect, je beeld zal minder schokkend zijn en daardoor evenwichtiger zijn.

Waar let jij op bij het kopen van een nieuwe telefoon?

Let jij ook op bepaalde dingen die een camera moet hebben wanneer je een nieuwe smartphone koopt? Laat het weten in de reacties.

Meer tips over smartphone fotografie? Bekijk het artikel “Tips voor het maken van foto’s met je smartphone

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in