Tegenwoordig maken heel veel mensen gebruik van de mogelijkheid om foto’s te maken met een smartphone. Je hebt je mobiel immers altijd bij je en dus ook direct bij de hand als je iets tegenkomt wat je vast wilt leggen.
Met de meeste mobiele telefoons van tegenwoordig kun je kwalitatief goede foto’s maken en naarmate de technologie vordert wordt de kwaliteit van de camera’s ook steeds beter. Een ander groot voordeel is dat je de foto’s snel kunt delen met familie en vrienden. Mede om deze redenen is smartphone fotografie zo populair.
Nog een ander voordeel van fotograferen met je smartphone is dat je de foto’s die je genomen hebt heel snel kunt delen op social media, e-mail, app, fotosites etc. Het is echter wel handig dat je weet hoe je met de camera van je smartphone om moet gaan. In dit artikel kun je hier meerdere tips over lezen.
De kwaliteit van de camera is afhankelijk van de mobiele telefoon die je hebt. Een mooie foto is echter niet alleen afhankelijk van welk toestel je gebruikt, maar voor een groot deel ook afhankelijk van je kennis over de fotografie.
Leer je smartphone kennen
Voor het nemen van mooie foto’s is het belangrijk om te weten wat je toestel kan. Dit geldt dus ook voor de camera op je mobiele telefoon.
De camera op je mobiel heeft natuurlijk zijn beperkingen, zo heb je te maken met een beperkte sluitertijd en een standaard diafragma. Er zijn diverse apps beschikbaar om je te helpen bij deze beperkingen van je camera.
Camara-icoontje en touchscreen
Het is handig om een het camera-icoontje op het startscherm van je mobiel te plaatsen zodat je de cameramodus eenvoudig kunt activeren en snel foto’s kunt maken.
Bij de touchscreen camera kun je met je vingers een knijpbeweging maken op het scherm om in- en/of uit te zoomen. Je kunt bij verschillende touchscreen camera’s ook tikken op het scherm om op een bepaald onderwerp te richten.
Maak je lens schoon
Omdat je je mobiel altijd bij je draagt en voor meerdere doeleinden gebruikt is het heel goed mogelijk dat de lens vuil is door bijvoorbeeld vingerafdrukken of pluisjes. Vergeet dus niet bij het nemen van je foto’s om eerst de lens van de camera schoon te maken.
Het beste kun je de lens schoonhouden met een microfiber doekje. Heb je die niet bij de hand, let dan goed op wat je dan gebruikt, want sommige materialen, zoals bijvoorbeeld een tissue, kunnen krassen op de lens geven.
Digitale zoom
Digitale zoom zit niet op iedere mobiel. Vaak is het beter om de digitale zoom niet te gebruiken. De digitale zoom zoomt namelijk niet in op je onderwerp, maar vergroot het beeld alleen maar. Hierdoor krijg je een lage resolutie, waardoor de beeldkwaliteit korrelig wordt.
Als je een onderwerp van dichterbij wilt fotograferen kun je er beter voor kiezen om zelf dichter naar het onderwerp toe te gaan. Wil je bijvoorbeeld een vlinder op een bloem op de foto nemen, neem de foto dan van dichtbij.
Digitale zoom kan de foto verpesten door de korreligheid en de foto van een grote afstanden nemen zorgt ervoor dat de vlinder een zoekplaatje op de foto wordt.
Optische zoom
Tegenwoordig komt het steeds vaker voor dat de camera bij de technisch betere mobiele telefoons gebruik maken van een optische zoom.
Een optische zoom maakt gebruik van lenzen om in te zoomen. Als je een optische zoom hebt, kun je deze dus goed gebruiken.
Beeldkwaliteit en resolutie
Om de maximale kwaliteit uit je camera te halen dien je de resolutie en de beeldkwaliteit goed in te stellen. Stel de hoogste resolutie in zodat je foto uit de meest pixels bestaat.
Stel de beeldkwaliteit ook zo hoog mogelijk in op de camera van je mobiel. Zo krijg je de beste kwaliteit foto’s.
Beeldkwaliteit omgedraaide camera voor bijvoorbeeld Selfies
Tegenwoordig zitten er op de meeste mobiele telefoons twee camera’s. De ene lens zit aan de achterkant van je toestel, met deze camera kunt je goede foto’s maken met de beste kwaliteit.
Voor het gebruik van de andere camera draai je door middel van een knop/icoontje de camera naar jezelf toe. Je kunt dan bijvoorbeeld een selfie maken. Het “oog” van deze camera zit vlak naast het scherm.
De foto’s die je op deze manier neemt hebben echter een veel lagere resolutie en kwaliteit dan de foto’s die je op de andere manier maakt.
Kies je onderwerp
Maak een keuze hoe je je gekozen onderwerp vast wilt leggen en houdt daarbij rekening met de beperkingen van de camera van je smartphone. Maak bij het nemen van je foto gebruik van de regel van derden.
Houdt bij het kiezen van je onderwerp ook rekening met de achtergrond. Zorg bijvoorbeeld bij portretfotografie dat je onderwerp groot wordt weergegeven, zodat je geen last hebt van een storende achtergrond.
Wil je een straattafereel weergeven dan kan de achtergrond je juist helpen om een totaalbeeld te krijgen van de sfeer en het beeld wat je wilt vastleggen.
Licht
Het is belangrijk om te kijken naar de verlichting van je onderwerp. Juist bij het maken van foto’s met je mobiele camera is het heel belangrijk dat je ervoor zorgt dat je onderwerp goed verlicht is.
Gebruik maken van indirect zonlicht of indirect kunstlicht kan je foto doen slagen. Als het onderwerp te donker is zal je een onduidelijke foto krijgen. Is er licht achter je onderwerp dan zal je onderwerp een donker beeld hebben op de foto.
Een belangrijke regel bij het nemen van foto’s binnenshuis is dat je het licht in je rug moet hebben, tenzij je natuurlijk een selfie maakt. Buitenshuis hoef je je niet altijd aan deze regel te houden. Licht kan dan juist een bepaalde functie in de foto hebben, bijvoorbeeld stralen van de zon die je door de bomen heen ziet komen kunnen een extra sfeer geven aan de foto.
Witbalans
De witbalans kan tegenwoordig afhankelijk van welke mobiele telefoon je gebruikt worden aangepast. Indien je deze mogelijkheid hebt, gebruik deze dan.
Je kunt vaak kiezen uit de opties “auto”, “daglicht”, “bewolkt”, “kunstlicht” en “TL-verlichting”. De opties waaruit je kunt kiezen ziet er bij Android als volgt uit:
De optie “auto” is op zich wel goed, maar even de tijd nemen om de witbalans specifieker aan te passen naar de omstandigheden waarin je fotografeert, zal je foto verbeteren.
Ga oefenen met deze verschillende instellingsmogelijkheden en bekijk daarna kritisch wat het doet.
Flitsen
Het gebruik van de flitser is niet in altijd een goede optie, schakel daarom de flitser standaard uit en pas het aan als je de flitser echt nodig hebt.
Een foto kan door het gebruik van een flitser heel onnatuurlijk lijken. Bijvoorbeeld als je een foto van een persoon neemt voor een witte muur zal het licht van de flitser op de witte muur averechts werken.
In het harde zonlicht kan een flitser echter weer wel een goede optie zijn, het kan harde schaduwen opheffen bij bijvoorbeeld de portretfotografie.
Heb je op je smartphone de mogelijkheid om de ISO-waarde in te stellen, dan zou het een optie kunnen zijn om bij te weinig licht deze ISO-waarde aan te passen naar een hoger getal. Let er wel op dat je deze waarde niet te hoog zet want dat verminderd de kwaliteit van je foto.
Schakel effecten uit
Het is niet nodig om bij het nemen van een foto andere effecten, zoals zwart-wit, sepia e.d. te gebruiken. Ook hiervoor geldt weer neem eerst de foto, beoordeel hem dan en besluit daarna welke effecten je nog in je foto wilt gebruiken. Dit kun je achteraf heel makkelijk doen met diverse fotobewerkingssoftware.
Foto in frame
Als je een foto in een frame wilt hebben kun je dit het beste achteraf doen. Maak eerst altijd de foto zonder frame en kies daarna het frame uit zodat de compositie niet verstoord wordt.
De compositie
Zorg bij het nemen van de foto dat je alles wat je vast wilt leggen in de zoeker op je scherm ziet. Je kunt je foto beter iets te ruim nemen en later bijsnijden dan te krap.
Neem meerdere foto’s
Neem meerdere foto’s van je onderwerp zodat je later kunt bekijken wat voor jou de leukste en mooiste foto is. Oefen veel en leer de mogelijkheden van je mobiel kennen. Probeer de verschillende functies uit.
Experimenteer ook gerust met je mobiel en maak niet te veel standaard foto’s. Houdt je toestel bijvoorbeeld een keertje schuin zodat je een andere invalshoek op de foto krijgt.
Bij een foto is het ook altijd belangrijk dat je iets vast legt wat je je wilt blijven herinneren.
Smartphone stilhouden tijdens het fotograferen
Door de lange sluitertijd en een vertraging tussen het moment van de klik en de werkelijke opname is de camera van je smartphone gevoelig voor bewegen. Probeer je smartphone altijd met twee handen vast te houden bij het maken van een foto.
Zorg dat je tijdens het maken van een foto je handen stil houdt en geef je telefoon de tijd dat hij het beeld opneemt. Beweeg je te snel, dan kun je een wazige foto krijgen.
Vind je het moeilijk om niet te bewegen tijdens het nemen van de foto, probeer dan je ellebogen of handen op een stabiele ondergrond te laten leunen tijdens het maken van een foto.
Opslaan van foto’s
Je kunt ervoor kiezen om de foto’s die je gemaakt hebt niet alleen op je smartphone te laten staan, maar ook op je computer op te slaan. Je kunt de foto’s op verschillende manieren overzetten naar je computer zetten. Je kunt dit met het geheugenkaartje doen, een USB-kabel, via bluetooth en je kunt natuurlijk ook de foto’s naar jezelf mailen.
Je kunt je foto’s ook rechtstreeks op internet plaatsen en je foto’s delen met familie, vrienden etc. Dit kun je op verschillende websites doen.
Je kunt ook gebruikmaken van Apps op je smartphone
Het gebruik van de juiste apps kunnen de beelden van je camera verbeteren. Het is daarom belangrijk om de foto’s altijd met een zo hoog mogelijke resolutie te nemen. Kijk dus gerust even naar de populaire camera apps en wat deze kunnen toevoegen.
Een veelgebruikte app voor iPhones en smartphones met Android is natuurlijk Instagram, waarmee je foto’s kunt aanpassen met filtereffecten en eenvoudig kunt delen via diverse social media kanalen.
Conclusie
Er worden tegenwoordig ontzettend veel foto’s gemaakt met de camera van smartphones. De kwaliteit van de camera’s wordt ook steeds beter naarmate de technologie vordert waardoor je goede foto’s kunt maken.
Een voordeel van een smartphone is dat je hem eigenlijk altijd wel bij je hebt. Je moet echter wel goed opletten dat de lens schoon is omdat deze eenvoudig vuil wordt doordat je veel gebruik maakt van de telefoon.
Wees verder creatief bij het maken van je foto’s en blijf oefenen. Heb jij nog suggesties laat een reactie achter.
Mij valt op dat een groot deel van de mensen dat met een smartphone fotografeerd, bijna alle foto’s verticaal neemt, terwijl de meeste weergaveschermen nog steeds horizontaal zijn.
Dus mijn tip is maak meer foto’s horizontaal, en gebruik de volumeknop van de telefoon om af te drukken, (dit behoord bij een groot aantal toestellen en apps. tot de mogelijkheden)
Geachte
Maken jullie pasfoto’s en maken jullie de achtergrond wit met bestaande foto’s.
Dank u
Bedankt voor de handige tips, gebruiken jullie hier ook lenzen voor? Bijv van https://www.picca.nl/product/picca-5-in-1-smartphone-lenzen-beginners-set/
Het lijkt me wel mooie foto’s op te leveren en het is ook niet heel duur.