Tips voor het fotograferen van je huisdier

Het is leuk om mooie foto’s van je huisdier te maken, maar het fotograferen van je huisdier is niet altijd even makkelijk. Een dier is onvoorspelbaar en leuke momenten duren soms kort.

Huisdier fotograferen

Met de volgende tips wil ik het jullie iets makkelijker maken om mooie leuke foto’s van jouw kanjer te maken.

Vier punten zijn heel belangrijk:

  1. Relax
  2. Focus
  3. Geen afleidende voorwerpen
  4. Maak foto’s op het juiste niveau

1. Relax

Zorg dat zowel jij als je huisdier ontspannen zijn.

Als jij gestrest bent breng je dit over op je huisdier.

2. focus op ogen en uitdrukking

De ogen zijn bij dieren het meest expressieve deel van het gezicht. Wil je een boeiend portret maken, dan dien je je dus te focussen op de ogen en gezichtsuitdrukking van het dier.

Concentreer je hierop en zorg dat de ogen van het dier scherp worden weergegeven.

3. Geen afleidende voorwerpen

Zorg dat je geen afleidende voorwerpen op je foto krijgt. Je kunt dit voorkomen door van te voren de plaats waar je de foto wilt nemen op te ruimen.

Als je onverwachts een foto maakt, probeer dan hetgeen wat af kan leiden buiten je foto te laten.

Je kunt natuurlijk ook nog altijd achteraf de foto bewerken om storende elementen weg te werken en op die manier je foto verbeteren.

4. Maak foto’s op hun niveau

Bij het maken van foto’s van je huisdier is het belangrijk om de foto’s op een lager niveau te nemen. Hou als stelregel aan dat je het beste op heupniveau de foto’s kunt nemen.

Het ligt er natuurlijk ook aan hoe groot je huisdier is, voor een Chihuahua is het beter om op een nog lager niveau de foto te nemen (enkelniveau).

Houdt er rekening mee waar je huisdier zich bevindt, ligt het dier op de grond, ga dan als het mogelijk is ook op de grond liggen. Focus altijd op de ogen.

Verder zijn er nog diverse dingen waar je bij het fotograferen van je huisdier op moet letten, of rekening mee kunt houden. Zo is het verstandig om de regel van derden te gebruiken, goed op te letten of je voldoende licht hebt, geduld te hebben, veel foto’s te nemen, na te denken wat je op je foto wil laten zien, enzovoorts.

Regel van derden

Ook bij het fotograferen van je huisdier is het goed om ook aandacht te besteden aan de regel van derden. Je huisdier is hierbij natuurlijk het belangrijkste op je foto, zorg dat hij niet precies in het midden van de foto staat.

Je kunt natuurlijk ook nog altijd achteraf je foto bijsnijden en op die manier de regel van derden op je foto toe te passen en hem op die manier interessanter te maken.

Als je alleen de kop of een deel van je huisdier op de foto wilt zetten. Maak dan een close-up foto. Gebruik hierbij de macro mogelijkheden.

Ook bij portretfotografie van je hond is het belangrijk om de regel van derden toe te passen.

Zorg bij portretfotografie dat het dichtstbijzijnde oog in ieder geval in het bovenste of onderste deel van het frame komt.

Let verder goed op de belichting en scherpstelling.

Vergeet verder niet dat je huisdier een levend wezen is. Bij het fotograferen heb je dus ook goede timing en een beetje geluk nodig.

Wees flexibel en geduldig en beweeg langzaam

Voor het nemen van foto’s van je huisdier moet je je soms in allerlei bochten wringen om het juiste beeld te krijgen.

Zorg dat je niet te druk in je bewegingen bent en maak niet te veel kabaal, want je hond, kat of ander huisdier zal snel afgeleid zijn en zal dan niet meer in de positie zijn die je vast wilde leggen.

Als je de aandacht van je huisdier wilt trekken kun Je ook gebruik maken van attributen. Dit kan je stem zijn, maar ook een ander geluidje. Het huisdier zal op het moment dat je zijn aandacht trekt een alerte houding aannemen. Zorg wel dat je je camera gereed hebt om direct een foto te kunnen maken.

Wordt nooit boos op je huisdier als het niet direct lukt om vast te leggen wat je vast wilde leggen.

Zorg voor voldoende licht

Goed licht is heel belangrijk in de fotografie en zeker bij het fotograferen van je huisdier. Neem daarom geen foto’s in donkere ruimten of op zwaar bewolkte dagen.

Het mooiste licht is natuurlijk licht, dit licht vind je buiten of in een goed verlichte ruimte met een groot raam.

Bij flitslicht kun je niet alleen last hebben van rode ogen, maar het dier kan er ook van schrikken en bang worden.

Probeer wat met je afbeelding te zeggen

Het fotograferen van je huisdier krijgt een diepere betekenis als je hun karakter op de foto vast kunt leggen. Probeer je af te vragen wat uniek is aan jouw huisdier.

Neem je huisdier op de foto op zijn favoriete plekken, of tijdens zijn favoriete bezigheden.

Probeer ook emotie vast te leggen, de foto zal je dan nog meer aanspreken. Dit kan bijvoorbeeld door een hond op de foto te zetten als hij verlangend naar zijn baas kijkt, of leg een geeuwende poes vast. Het is ook leuk om je hond spelend of knuffelend met een ander familielid te fotograferen.

Actiefoto’s van je huisdier kunnen ook ontzettend leuk zijn. Zorg ervoor bij het nemen van actiefoto’s dat je jouw toestel op continu-opname hebt staan. Kies ook voor een korte sluitertijd.

Camera instellingen bij actiefoto’s

Voor het fotograferen van bewegende huisdieren kies je voor een snelle sluitertijd (1/500 of hoger). Kies ook voor continue scherpstelling. Let er wel op dat je voor een snelle sluitertijd genoeg licht moet hebben. Als het te donker is moet je weer spelen met de instellingen en rekening houden met de belichtingsdriehoek.

Als je niet veel kunt of wilt instellen op je camera kies dan in ieder geval voor de continue opname en schakel de flitser uit. Als je op je fototoestel de mogelijkheid hebt om actie of sport in te stellen, maak daar dan bij actiefoto’s gebruik van.

Veel succes met het fotograferen van je kanjer!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in