Je bent op vakantie geweest en hebt met je digitale camera mooie foto’s gemaakt. Het is leuk om je vakantie met je mooiste foto’s vast te leggen in een fotoboek, zodat je naderhand nog eens rustig bladerend door je fotoboek je vakantie kan herbeleven of je belevenissen kunt delen met familie en vrienden.
In een fotoboek hoeven natuurlijk niet altijd vakantiefoto’s te staan. Verschillende andere gebeurtenissen die je in een fotoboek kunt vastleggen zijn verjaardagen, jubileums of een reünie.
Je kunt ook een fotoboek voor andere doeleinden maken zoals bijvoorbeeld voor een portfolio en je kunt je hobby door middel van een fotoboek documenteren. Dit waren slechts een aantal ideeën, er zijn zo nog veel meer mogelijkheden om een fotoboek te maken.
De meeste van jullie zullen echter een fotoboek maken om een mooi en blijvend aandenken te hebben van een bepaalde gebeurtenis of periode. Hieronder volgen meerdere tips om een fotoboek te maken.
Zet alle foto’s in een aparte map
Voordat je begint kun je het beste alle foto’s over het onderwerp die je eventueel wilt gebruiken voor je fotoboek in een nieuwe map bij elkaar zetten.
Geef deze map een herkenbare naam, bijvoorbeeld “vakantie 2014”, “zilveren bruiloft”. In deze map zet je dan alle foto’s die gemaakt zijn van het onderwerp bij elkaar.
Het is dan makkelijker om hieruit een selectie te maken en te bepalen welke foto’s je eventueel wilt gaan gebruiken. Bekijk de foto’s kritisch.
De foto’s die je in een nieuwe map stopt kunnen rustig kopieën zijn. Zo heb je altijd nog de originele bestanden op dezelfde vertrouwde plek staan zodat je deze niet kwijtraakt.
Gebruik goede foto’s voor je fotoboek
Bij het ontwerpen van een fotoboek geldt “less is more”. Zorg dat je alleen foto’s uitkiest die uitstralen wat je in je fotoboek wilt weergeven.
Zorg dat je foto’s kiest die je emotioneel wat doen en foto’s die essentieel zijn voor je verhaal. Neem dus geen foto’s die van slechte kwaliteit zijn, zoals onscherp, te donker, drukke achtergronden, waardoor het onderwerp wegvalt.
Vergeet niet om ook foto’s uit te zoeken die leuk zijn voor achtergronden op een of meerdere pagina’s. Let erop dat je achtergrond betrekking heeft op het thema. Zo kun je bijvoorbeeld schelpen gebruiken als achtergrond van je strandfoto’s.
Je kunt je uitgekozen foto’s natuurlijk altijd bewerken om een nog mooier beeld te krijgen. Het bewerken van je foto’s kun je het beste vooraf doen met de software waar je het altijd mee doet (bijvoorbeeld Adobe Lightroom). Je hebt dan namelijk veel meer mogelijkheden om dingen te bewerken dan met de software die je kunt gebruiken bij de fotoboeken.
Foto’s kiezen, eerst printen of niet
Je kunt je foto’s eerst uitprinten en dan een keuze gaan maken welke foto’s je in je fotoboek gaat gebruiken. Of je dit doet of dat je direct vanaf de computer een keuze maakt is voor iedereen verschillend.
Als je de foto’s print kun je de foto’s uitleggen. Je gaat dan kiezen welke foto’s je in je boek wilt hebben, welke foto’s bij elkaar passen en een volgorde en voorlopige indeling bepalen.
Deze keuzes kun je natuurlijk ook direct bij het bekijken van de foto’s op de computer maken. Doe wat voor jou het prettigst werkt.
Vertel met je fotoboek een verhaal
Zorg dat je met je foto’s in je fotoboek een verhaal vertelt. Plaats de foto’s in een chronologische volgorde in het boek.
Dit hoeft niet altijd in te houden dat je de volgorde waarin je de foto’s gemaakt hebt moet volgen. Heb je bijvoorbeeld veel foto’s van wat je zoal hebt gegeten op je vakantie en wil je dit in je boek laten zien, dan kun je de chronologie rustig verbreken en een collage maken van de diverse borden met gerechten over een of twee pagina’s.
Op deze manier krijg je een duidelijk beeld van de diversiteit aan gerechten, wat je niet zou krijgen als je de foto’s door het boek heen verspreidt.
Je hoeft niet altijd alles op datumvolgorde te plaatsen. Ben je bijvoorbeeld twee keer naar dezelfde bezienswaardigheid geweest en heb je beide keren foto’s gemaakt, maak dan een keuze uit je foto’s en kies de interessantste foto’s. Deze kun je dan bij elkaar plaatsen in je fotoboek.
Keuze formaat boek
Wanneer je een programma hebt gedownload en geïnstalleerd waarmee je een fotoboek kunt maken, dan kom je al snel bij de optie om een keuze te maken welk formaat boek je wilt gebruiken.
Fotoboeken zijn er in alle maten, zowel vierkant als rechthoekig, liggend en staande. Vaak kun je in een vierkant boek het makkelijkste alle foto’s kwijt onafhankelijk of ze horizontaal of verticaal zijn genomen.
Verder moet je bepalen wat voor omslag je wilt hebben. Wil je een boek met een hardcover of soft-cover en wil je een foto op de omslag of niet.
Tegenwoordig kun je ook voor de optie “lay-flat” kiezen, dit houdt in dat als je het boek open hebt liggen de opengeslagen pagina’s vlak blijven liggen. De linker- en rechter pagina blijven dus volledig plat liggen wat vooral bij panoramafoto’s of foto’s die over twee pagina’s worden weergegeven een mooi beeld geeft.
Tot slot heb je ook nog de keuze mat of glanzend afdrukken. Wat je precies bij alle opties zal kiezen voor je fotoboek is veelal afhankelijk van je eigen smaak.
Themaboeken
Tegenwoordig heb je ook de keuze uit themaboeken. Je kunt uit veel thema’s kiezen zoals steden thema’s, baby / kind, vakantie, jaarboek, etc.
In deze themaboeken zijn de pagina’s al opgemaakt met achtergronden, kaders en cliparts en hoef je alleen nog maar foto’s toe te voegen. Als je wilt kun je zelf nog wel dingen aanpassen.
Automatisch vullen of zelf indelen
Je kunt ervoor kiezen om het door jou gekozen boek automatisch te laten vullen of zelf in te delen. Bij het automatisch invullen dien je de foto’s die je in je boek wilt hebben te selecteren en te bepalen in welke volgorde ze moeten komen te staan.
Daarna kun je het boek automatisch laten vullen. Je fotoboek wordt dan in een paar minuten gevuld met de geselecteerde foto’s.
Je kunt er ook voor kiezen om zelf je fotoboek in te vullen en op te maken. Je sleept dan één voor één de foto’s naar de plaats waar je ze wilt hebben en kunt zelf je pagina’s opmaken en aanpassen zoals jij het wilt hebben.
Je kunt gebruik maken van diverse pagina-indelingen, kaders en achtergronden, maar je kunt ook een eigen pagina-indelingen maken en een eigen foto als achtergrond gebruiken.
Lay-out mogelijkheden bij je fotoboek
Er zijn diverse lay-out mogelijkheden bij het maken van je fotoboek. Je kunt tevens vaak ook zelf een eigen lay-out maken en deze opslaan voor hergebruik.
Voor een vakantieboek zal je meer foto’s gebruiken dan voor bijvoorbeeld voor een portfolio. Het zal dus afhankelijk van je thema, onderwerp en eigen smaak zijn hoe je lay-out er uit komt te zien.
Varieer wel met je lay-out zodat je de aandacht van de kijker blijft trekken en hergebruik lay-outs. Let er wel op dat je boek interessant en rustig blijft. Gebruik daarom liever niet meer dan vier tot acht verschillende pagina-indelingen.
Foto over twee pagina’s
Als je een ontzettend mooie foto hebt, kies er dan een keertje voor om deze foto alleen op een pagina te plaatsen of vestig er nog meer de aandacht op door de afbeelding over twee pagina’s te laten uitvullen. Je mooie foto komt dan helemaal goed tot zijn recht.
Het is ook mogelijk om een foto gedeeltelijk over twee pagina’s te laten lopen. De foto begint dan bijvoorbeeld op de linker pagina en loopt gedeeltelijk door op de rechter pagina, tot bijvoorbeeld een derde van de pagina, daarnaast kun je dan bijvoorbeeld nog een aantal kleinere ondersteunende foto’s plaatsen of tekst.
Collages
Bij de meeste software om fotoboeken te maken heb je de mogelijkheid om een collage te maken. Je kunt de foto’s bijvoorbeeld elkaar laten overlappen en op die manier meer foto’s op je pagina zetten. Vaak is het raadzaam om niet meer dan zes tot acht foto’s in een collage te gebruiken.
Let erop dat je niet te veel pagina’s met collages maakt. Je fotoboek wordt dan erg druk, zorg dat er ook rust in je fotoboek komt. Dit kun je doen door ervoor te zorgen dat je je foto’s de ruimte geeft in je boek.
Vergeet niet je mooiste foto’s een hele pagina of een dubbele pagina te geven en laat ze op die manier stralen.
Tekst bij je verhaal
Een foto zegt vaak al genoeg, maar het is ook leuk om met tekst iets toe te voegen. Bijschriften zoals data, plaatsen en namen zijn nuttig.
Staan er meerdere personen op de foto, dan is het ook handig om de namen erbij te zetten van links naar rechts. Vertel ook gerust waar de foto is genomen en waarom je de foto hebt genomen.
Hoort er een leuk verhaal of anekdote bij een bepaalde foto, verzuim dan niet om deze ook in je boek te zetten.
Gebruik voor je tekst niet te veel verschillende lettertypen en lettergroottes. Het is vaak het mooiste om voor een eenvoudig en goed leesbaar lettertype te kiezen, zodat de aandacht bij de foto’s blijft.
Zorg er ook voor dat de pagina-indeling van tekst en foto niet te gecompliceerd wordt. Bij sommige software kun je tekstballonnen op je foto plaatsen. Als je die wilt gebruiken let er dan wel op of dit niet storend is en je foto minder interessant maakt.
Je kunt teksten vooraf schrijven, gelijk met het plaatsen van de foto’s in het fotoboek of achteraf nadat je alle foto’s hebt geplaatst.
Wanneer je ervoor kiest om de teksten vooraf bij je foto’s te schrijven, dan kun je de teksten in een Word-document zetten en deze later knippen en plakken in je fotoboek.
Wanneer het moment is wanneer je de teksten gaat schrijven mag je natuurlijk helemaal zelf bepalen, jij weet het beste wat voor jou het makkelijkste werkt.
Kop- en voetteksten
Als je gebruik maakt van kop- en voetteksten moet je erop letten dat deze goed blijven doorlopen. Bij veranderingen in je boek, bijvoorbeeld bij toevoegingen, kan het voorkomen dat de kop- en / of voetteksten niet meer goed doorlopen. Zorg er ook voor dat het lettertype gelijk blijft.
Let op de randen
Let er altijd goed op dat je je foto’s niet te dicht bij de randen plaatst in je fotoboek. Het programma geeft vaak aan tot hoever je een foto kunt plaatsen. Houdt je hieraan. Het zou jammer zijn dat je je fotoboek krijgt en er daarna pas achterkomt dat een deel van de foto is weggevallen omdat de foto te dicht aan een rand was geplaatst.
Als je foto’s een hele pagina geeft en er dus geen randen gebruikt worden, dan moet je erop letten dat er geen essentiële dingen in de ruimte van de randen vallen en zodoende weg kunnen vallen. Dit geldt ook voor het zetten van teksten. Let erop dat je je teksten ver genoeg van de randen plaatst.
De omslag van je fotoboek
Als je er voor kiest om een foto op de cover van je fotoboek te plaatsen zorg er dan voor dat je de omslag simpel houdt. Gebruik niet te veel verschillende lettertypen en zet je tekst op dat deel in de foto waar het niet storend maar wel goed leesbaar is.
Kies een foto die je onderwerp goed weergeeft. Vaak valt de keuze op een foto die eruit springt en in je geheugen is blijven zitten. Bij veel programma’s is het mogelijk om ook tekst op de rug van je fotoboek te plaatsen. Hier kun je het onderwerp van je boek zetten.
Controleer altijd alles wanneer je klaar bent
Ben je zover dat je alle foto’s en tekst in het boek heb geplaatst, vergeet dan niet om je fotoboek nog een keer helemaal goed door te nemen voordat je het gaat bestellen.
Bekijk je foto’s nog een keer kritisch en lees de teksten goed na. Niets is vervelender dan een verkeerde tekst bij een foto of een typefout. Vergeet ook niet om je album te dateren.
Ben je helemaal tevreden over het resultaat, dan kun je het fotoboek gaan bestellen.
Je fotoboek online delen
Als het boek klaar is kun je er vaak ook voor kiezen om je boek online te publiceren en op deze manier je boek te delen met familie en vrienden.
Houdt er wel rekening mee dat een gedeeld fotoalbum door iedereen kan worden doorgestuurd.
Je kunt een gedeeld fotoalbum natuurlijk wel op ieder moment zelf van het internet halen.
Succes met het maken van je fotoboek.
Zelf merk ik dat het goed helpt wanneer je weet dat je een fotoboek wil gaan maken met een bepaald thema. Zo kan je de foto’s die je maakt goed afstellen op wat je wil gaan laten zien. Less is more, vind ik een hele goede tip. Wanneer je te veel foto’s op een pagina hebt staan, spreken de afbeeldingen gewoon minder goed naar mijn idee.